Hlavní obsah

Na Filipínách řádil tajfun, zemřelo přes 20 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tajfun Rai si na Filipínách vyžádal více než 20 lidských životů. S odvoláním na místní úřady o tom v pátek informovala agentura AFP. Bouře pustošila jih a střed země a domovy kvůli ní muselo od čtvrtka opustit přes 300 tisíc lidí. Úřady je preventivně evakuovaly. Rai je podle AFP nejsilnější bouří, která letos zasáhla toto souostroví na jihovýchodě Asie.

Foto: ČTK/AP

Záchranná akce lidí po záplavách způsobených tajfunem

Článek

Když tajfun ve čtvrtek dorazil na pevninu, dosahoval jeho vítr rychlosti 195 kilometrů za hodinu, v nárazech až 270 kilometrů za hodinu. V pátek mírně zeslábl, přičemž stále dosahoval rychlosti 155 kilometrů za hodinu. Poté se přesunul nad Jihočínské moře.

„Je to jedna z nejsilnějších bouří, která Filipíny zasáhla v prosinci za posledních deset let,” řekl agentuře AFP Alberto Bocanegra z filipínské sekce Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce (IFRC).

Silný vichr porážel stromy a sloupy elektrického vedení. Mnoho vesnic bylo zatopeno a někteří jejich obyvatelé museli vyhledat útočiště na střechách svých domů. Rozsah škod i počet obětí je však stále nejasný, jelikož celé provincie jsou stále bez elektřiny a mobilního spojení, poznamenala agentura AP.

Lovec tornád natočil rotující živel v Kentucky

Amerika

Guvernérka provincie na ostrovech Dinagat uvedla, že tato oblast „byla srovnána se zemí”, a požádala o pomoc v podobě jídla, vody, dočasných přístřešků, paliva, hygienických balíčků a zdravotnického materiálu.

Na Filipínách ročně udeří v průměru dvacet tropických bouří, způsobují záplavy a sesuvy půdy. Doposud nejničivější byl tajfun Haiyan. V důsledku jeho řádění zemřelo přes 6300 lidí a více než čtyři miliony musely opustit domov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám