Hlavní obsah

Faraónská obřízka dál mrzačí somálské ženy, její zákaz nikoho nezajímá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákon, který uvádí, že ženská obřízka je „neislámská”, ani ústava, považující tento zákrok za „krutou a ponižující tradici”, v praxi nic nezměnily. V každodenním životě Somálců se dál obřezává s nezměněnou intenzitou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Celosvětově je obřízkou postiženo na 140 miliónů žen a dívek, uvádí Světová zdravotnická organizace (WHO). Provádí se v 28 afrických zemích, ale i v Evropě a na Blízkém východě. V Somálsku ji absolvovalo asi 95 procent žen. „Není to otázka víry. Je to kulturní záležitost, která se předává z generace na generaci," říká Sagal Sheid Aliová ze Somálského ženského rozvojového centra (SWDC).

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Faraónskou obřízku, která je nejrozšířenějším způsobem tohoto zákroku v Somálsku, provádí Idil Jusuf Ahmedová pravidelně v utečeneckém táboře Masla, asi deset kilometrů od somálské metropole Mogadiša.

„Nejdřív oblast umrtvím studenou vodou. Tak nepociťují sebemenší bolest. Pak udělám rychlý řez nejdřív na levé a pak na pravé straně. Pak řežu dál zdola nahoru," vysvětlila. Nakonec prý všechno sešije tlustou jehlou. „Nechám jen malý otvor na menstruaci a močení," dodala. Během tří let tímto způsobem obřezala stovky dívek.

Dlouhá cesta ke změně

Aliová popisuje faraónskou obřízku jinak: „Je to nejagresivnější forma zmrzačení ženských genitálií a spočívá v amputaci vnějších a vnitřních stydkých pysků i klitorisu. Vulva se pak prakticky až na jediný otvor zcela zavře," říká. „Je to nelidská a brutální praktika, která ročně stojí v Somálsku život stovky žen," dodává.

Také Habibo Mohammed Susoová, matka čtyř dcer, byla jako dítě obřezána. Vzpomíná na to jako na jeden z nejhorších dní svého života. „Strčili mi mezi nohy žhavý nůž. Pak na to natřeli mast, která mi způsobila hroznou infekci," vypráví 25letá Habibo. Když se ve 14 letech vdala, musel ji její muž otevřít nožem. Hrozné bolesti doprovázely také porod jejích dětí.

Svou první dceru chtěla Susoová uchránit stejného osudu. Tlak rodiny a sousedů byl však silnější. Když před jejíma očima porodní bába dítě zmrzačila, rozhodla se, že se to žádné další z jejích dcer už nesmí stát. Od té doby je přesvědčenou bojovnicí proti této praktice. Sama ale přiznává, že vysvětlovat lidem, jak je obřízka špatná, je cesta dlouhá a těžká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám