Hlavní obsah

Falešného velitele Tálibánu měla k prezidentovi přivést MI6

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Tajemník afghánského prezidenta Hámida Karzáího obvinil britské úřady, že do prezidentského paláce k jednáním o míru přivezli falešného velitelé povstalců z hnutí Tálibán. Muhammad Umer Daúdzáí v té souvislosti řekl, že by se cizinci neměli účastnit vyjednávání vlády s povstalci o míru.

Článek

Muž se vydával za druhého nejvýše postaveného velitele Tálibánu mullu Achtara Muhammada Mansúra. Britští a američtí vojáci mu třikrát zajistili bezpečnost a dopravu k jednání s vládními představiteli, přičemž jedenkrát falešník hovořil i s prezidentem Karzáím v jeho paláci v Kábulu. Vedení NATO muži za účast při rozhovorech dobře zaplatilo. Podvodníka odhalil při třetím jednání v Kandaháru jeden Afghánec, který se kdysi s Mansúrem setkal. [celá zpráva]

Afghánské tajné služby tento týden oznámily, že muž žije v pákistánské Kvétě, kde vede obchod.

„To ukazuje, že (mírový) proces by měli vést Afghánci - a jenom oni. Z poslední lekce jsme se poučili takto - mezinárodní partneři se neměli příliš vzrušovat. Afghánci vědí, jak vést záležitosti,“ řekl Daúdzáí.

Rovněž americká strana potvrdila, že falešného velitele přivedla do Afghánistánu britská tajná služba MI6. „Byli to Britové, kdo ho přivedli,“ citoval nejmenovaný zdroj blízký vyjednávání deník The Washington Post.

Reklama

Výběr článků

Načítám