Hlavní obsah

Exprezident Mubarak je v domácím vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Někdejší egyptský prezident Husní Mubarak a jeho blízcí jsou v domácím vězení v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch. Podle agentury DPA to uvedla egyptská armáda na své stránce na sociální síti Facebook.

Foto: Amr Abdallah Dalsh , Reuters

Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak

Článek

Stanice CNN už dříve uvedla, že Mubarak čelí obvinění z úmyslného povraždění stovek lidí během únorových demonstrací proti jeho vládě. Žalobu na něj podala egyptská komise vyšetřující okolnosti krvavých střetů demonstrantů s Mubarakovou policií.

Odhaduje se, že během osmnáct dnů trvajících nepokojů policie svrženého proamerického prezidenta postřílela a ubila nejméně 360 lidí, úřady ovšem oficiální číslo dosud nezveřejnily. Desítky lidí se stále pohřešují.

Armáda popřela, že by Mubarak, jenž odstoupil 11. února, odcestoval do Saúdské Arábie. Nachází se ve své letní rezidenci v letovisku Šarm aš-Šajch na Sinajském poloostrově. Od jeho demise se na veřejnosti nikdo z jeho rodiny neukázal.

Volby v září

Vojenská rada, která od února v Egyptu vládne, současně v pondělí oznámila, že se v září budou konat volby. Do té doby zruší zákon o výjimečném stavu, který v zemi platí 30 let. Od nynějška platí kratší zákaz nočního vycházení. Byl zkrácen z šesti hodin na tři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám