Hlavní obsah

Eritrejská vláda plánovala masakr na summitu afrických předáků

Novinky, rei
Nairobi

Za plánovanými útoky během lednového zasedání šéfů států Africké unie v Addis Abebě stojí vláda Eritreje. Uvádí to zpráva OSN, o níž ve čtvrtek informovala agentura Reuters. Eritrejský generál Te'ame údajně plánoval proměnit etiopské hlavní město v druhý Bagdád. OSN navíc tvrdí, že Eritrea prostřednictvím své ambasády v Keni sponzoruje somálské rebely, kteří jsou ve spojení s Al-Káidou.

Foto: Profimedia.cz

Plán útoku byl odhalen nedlouho před lednovým zasedáním Africké unie v Addis Abebě.

Článek

Plán útoku odhalily etiopské tajné služby těsně před lednovým zasedáním Africké unie, kterého se obvykle účastní přes 30 předáků afrických zemí. Summitu se účastnili i generální tajemník OSN Pan Ki-mun a francouzský prezident Nicolas Sarkozy.

Zpráva OSN uvádí, že všechny osoby kromě jedné, jež byly v souvislosti s chystaným útokem zatčeny, byly vycvičeny a přijímaly příkazy přímo od eritrejských armádních velitelů. Další zadržený byl napojen na etiopskou povstaleckou skupinu Oromská osvobozenecká fronta.

Operaci naplánovalo, organizovalo a řídilo oddělení pro vnější akce eritrejské vlády pod vedením generála Te'ameho. Cílem bylo zabít co nejvíce lidí. Útoky se měly soustřeďovat na kongresovou budovu v době přestávky a na oblast mezi sídlem etiopského premiéra a hotelem Sheraton, kde se většina afrických předáků zdržovala. Terčem bylo rovněž místní tržiště, které je největší na kontinentu.

Te'ame řekl jednomu z účastníků, že plánem je učinit z Addis Abeby druhý Bagdád, píše se v dokumentu.

Etiopské služby zadržely připravené sáčky s plastickou trhavinou, plynové lahve, rozbušky a pušku pro odstřelovače. Rumunsko potvrdilo, že pušku prodalo v roce 2004 právě Eritreji. Komise OSN navíc odhalila platby, které spiklenci obdrželi z Eritreje přes prostředníky v Súdánu a Keni.

Posun v taktice

„Dosud se eritrejská podpora zahraničním ozbrojeným opozičním skupinám omezovala na konvenční vojenské operace, ale plán narušení summitu Africké unie v Addis Abebě v lednu 2011, který předpokládal masové smrtící útoky proti civilním cílům a strategické využití výbušnin k navození atmosféry strachu, představuje kvalitativní posun v taktice,“ píší autoři dokumentu. Zatímco do nedávna bylo na aktivity eritrejské vlády v Somálsku a Etiopii nazíráno v souvislosti s nevyřešeným hraničním sporem s Addis Abebou, nový přístup je podle nich bezpečnostní hrozbou pro celý Africký roh a východ Afriky.

Skupina pozorovatelů OSN v Somálsku a Eritreji uvádí, že eritrejské tajné služby jsou aktivní nejen v Keni, Jižním Súdánu a Somálsku, ale i v Džibutsku a Ugandě.

Eritrea nařčení odmítá a k plánu útoků během summitu AU se nevyjádřila. Na eritrejské představitele se nicméně vztahuje zákaz cestovat a zmražení kont a majetku ze strany OSN.

Ve spojení se somálskými islamisty

OSN také tvrdí, že Eritrea prostřednictvím své ambasády v Keni sponzoruje somálské rebely při skupině Aš-Šabáb, kteří jsou ve spojení s Al-Káidou. Měsíční platby vedené přes ambasádu dosahují plateb až 80 000 dolarů měsíčně, informovali pozorovatelé.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám