Hlavní obsah

Entomolog vězněný v Indii: Spoluvězni se nám to snažili ulehčit

Právo, Jiří Falout

Entomolog Petr Švácha, který byl zatčen s kolegou Emil Kučerou v Indii a je podezřelý ze sběr brouků v chráněné oblasti, Právu popsal podmínky v indickém vězení. Strávil v něm několik týdnů. Nyní je na svobodě, ale nesmí zemi opustit.

Článek

Večer 22. června vás a vašeho kolegu Emila Kučeru zatkli lesní úředníci pro údajný nepovolený vstup do Národního parku Singalila a sběr hmyzu v něm. Byli jste překvapeni?

Ano, protože jsme neznali drakonické předpisy týkající se sběru v Indii a chráněná území jsme nenavštívili. K našemu zatčení došlo v hotelu Goparma v údolí vesnice Srikhola poblíž Rimbicku, mimo území národního parku.

Jak probíhal výslech?

Ještě té noci jsme byli odvezeni do Darjeelingu a až do časných ranních hodin a poté i druhý den vyslýcháni. Již v noci nám bylo pod záminkou označení zabaveného materiálu předloženo k podpisu dvacet prázdných listů, které jsme bohužel ve stresu podepsali, takže by mohly být použity s dodatečně doplněným textem v našem procesu.

Třiadvacátého června nám bylo sděleno obvinění za nedovolený vstup do národního parku a sběr v něm. Byly nám zabaveny hotové peníze. Později svolali lesnici tiskovou konferenci, po níž se začaly v tisku objevovat lživé údaje o našich komerčních aktivitách.

Pak jsme byli dopraveni k soudu. Ten zamítl naši žádost o propuštění na kauci a byli jsme dopraveni do vězení. Zde jsme zůstali přes měsíc. Všeobecně jednání lesníků považujeme za velice nekorektní – zřetelně jim šlo o velký případ za každou cenu a o vlastni publicitu.

Byli jste v národním parku a sbírali tam hmyz?

Ne, ačkoliv jsme z toho obviněni.

Ale hmyz jste v Indii sbírali?

Ano. Oficiálně jsme sebrali více než 200 kusů. Nepočítali jsme to. Jednalo se o brouky, larvy, můry a menší množství jiného drobnějšího hmyzu. Zmíněné povolení k tomu jsme pravděpodobně měli mít i při sběru mimo chráněné území.

Čím jste se podle vašeho názoru provinili?

Sběrem mimo chráněné území bez povolení.

Popište podmínky v indickém vězení.

Byli jsme v asi 25 metrů dlouhé místnosti, kde na dvou dlouhých dřevěných stupních spalo kolem 30 lidí. Spoluvězni i zaměstnanci věznice se chovali velice korektně a snažili se nám pobyt ulehčit. Mnoho Indů umí více či méně dobře anglicky.

Jídlo bylo jednoduché, skládalo se z rýže a zeleniny. Rozhodně jsme ale nehladověli. Zdravotně to bylo bez problémů.

Ve vězení jste zůstali více než měsíc hlavně kvůli stávce soudních úředníků. Souhlasíte s názorem, že jste se dostali do politické hry a protest zviditelnili?

Všichni uvěznění včetně nás se cítili stávkou poškozeni na svých právech. Proto jsme se také 17. července připojili k dvanáctihodinové hladovce protestující proti uzavření soudu z politických důvodů. Asi jsme skutečně ke zviditelnění stávky přispěli. Chtěl bych tady poděkovat ministerstvu zahraničí a českým zastupitelským orgánům v Indii za pomoc, díky níž jsme se dostali 25. července z vězení ven a na proces čekáme na svobodě. Dík patří i všem, kteří organizovali petice a podepsali je.

V indickém tisku se objevily informace, že můžete být členy mezinárodního gangu pašeráků brouků. Prodával jste někdy brouky?

Ne, ale občas je kupuji, když není jiná možnost, jako je například výměna. Prodej v malém měřítku nepovažuji za zavrženíhodný. Sběratelé si tím částečně kompenzuji nemalé náklady. Musím také říci, že sbírka je nezbytným pracovním nástrojem klasického entomologa. Také sbíráme materiál pro naše kolegy, který pak vyměníme nebo darujeme.

Jak se nyní připravujete na případný proces?

Sháníme informace, mapy a tak dále. Obžaloba stojí na sběru v národním parku. Toto obvinění však z mnoha důvodů odmítáme. Nikdy jsme nepřekročili žádné viditelně označené hranice parku, pohybovali jsme se po cestách používaných místními obyvateli a turisty a pracovali ve viditelně využívaných oblastech.

Podle nepotvrzených informací má soudní jednání začít 12. srpna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám