Hlavní obsah

Indický deník spojil zadržené Čechy se sítí pašeráků

Právo, ČTK, fal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DILLÍ

Indické úřady se obávají, že dva Češi, přistižení při nedovoleném sběru hmyzu, mohou být součástí mezinárodní sítě překupníků se vzácnými živočichy. Policie muže zatkla v červnu v národním parku v indickém svazovém státě Bangla, kde sbírali hmyzí larvy. Uvedl to list The Times of India.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle deníku Emil Kučera a Petr Švácha z Entomologického ústavu Akademie věd zůstávají ve vazbě nejméně do 21. července, kdy se má konat další soudní řízení.

Podle indických zákonů jim hrozí dva roky až sedm let vězení. Kučera a Švácha tvrdí, že hmyz sbírali za vědeckými účely a do osobních sbírek. Podle indických úřadů má prý ovšem Švácha, který patří ke světově uznávaným entomologům, vlastní webové stránky, jejichž prostřednictvím nabízí ke koupi vzácné brouky.

„Máme podezření, že motýli a hmyz by byli buď propašováni do Číny, nebo pak z České republiky do nějaké evropské země,“ citoval list Utpala Naga ze správy lesů v Dárdžilingu v severovýchodní Indii.

Podle Naga byli oba muži vybaveni potřebnými nástroji ke sběru hmyzu a motýlů a nemohli prý nevědět, že odchytávání živočichů je v lokalitě zakázáno. „Oba dobře znají pravidla pro pohyb v indických lesích a vypracovali rozsáhlou studii o biodiverzitě v Indii. Může to být jen špička ledovce,“ dodal Nag s narážkou na podezření, že by Švácha a Kučera mohli patřit k mezinárodnímu pašeráckému gangu.

Na podporu vznikla i petice

Češi obvinění již několikrát odmítli.

Na jejich stranu se postavila i mezinárodní vědecká komunita: do petice, jež byla adresována indickému premiérovi a která žádá propuštění obou mužů, se podepsalo už 600 lidí, většinou vědců. Soudní líčení s entomologem a jeho spolucestujícím Emilem Kučerou, který je také ve vazbě, by mělo začít 21. července.

Šula: je to absurdní

Ředitel Entomologického ústavu Akademie věd v Č. Budějovicích Jan Šula se proti informacím indických médií o svém podřízeném Švachovi důrazně ohradil. „Je to něco tak absurdního. Kolegu Šváchu znám velmi dobře od roku 1985. Pokud by s brouky obchodoval, věděl bych to. Je to celé nesmysl,“ uvedl pro Právo Šula.

Podle indického listu prý měl mít Švácha i internetové stránky, kde brouky k prodeji nabízel. „Dal jsem si tu práci a hledal jsem tyto stránky na internetu. Nenašel jsem je. Kdo zná kolegu Šváchu, ví, že byl zapálený do své vědecké práce natolik, že neměl čas na věci kolem sebe, natož na spravování nějakých internetových stránek,“ dodal Šula a zdůraznil, že celý Entomologický ústav stojí za Petrem Šváchou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám