Hlavní obsah

Ebolu se podaří dostat pod kontrolu nejdříve za půl roku, epidemie se podcenila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Šest měsíců potrvá, než se podaří dostat současnou epidemii eboly v západní Africe pod kontrolu, uvedla v pátek v Ženevě předsedkyně organizace Lékaři bez hranic (MSF) Joanne Liuová. Řekla to jen krátce poté, co Světová zdravotnická organizace (WHO) uvedla, že počet nahlášených případů a obětí neodrážel rozsah krize.

Foto: Luc Gnago, Reuters

Kolona vojáků Modrých přileb míjí v Abidžanu tabuli s varováním před ebolou.

Článek

„Náš personál v místech epidemie viděl důkazy, že počty nahlášených případů a úmrtí značně podhodnocovaly rozsah epidemie,“ uvedla v pátek WHO, když informovala, že počet mrtvých je již 1069.

Světová zdravotnická organizace současně varovala, že se bude epidemie „po nějakou dobu“ ještě šířit. Podle ní je rozsah tak značný, protože se epidemie rozšířila v zemích, které jsou „extrémně chudé, mají nefunkční zdravotnický systém a vážně se jim nedostává lékařů“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Luc Gnago, Reuters

Měření teploty cestujícímu na letišti Abidjanu.

Liuová, která se právě vrátila z desetidenní návštěvy postižených oblastí, vypověděla, že epidemií zasažená místa vypadají, jako by tamní země byly ve válce. Uvedla, že je potřeba větší pomoci od Světové zdravotnické organizace a více zdravotnických expertů.

Liuová byla velmi skeptická ohledně rychlého zvládnutí nemoci: „Co se týká časového harmonogramu, nemluvíme v řádu týdnů, ale v řádu měsíců. Potřebuje se tomu věnovat měsíce, mohla bych říci minimálně šest měsíců, a to jsem, řekla bych, velmi optimistická.“

„Všechny vlády musejí jednat. A musí se to udělat teď, jestliže chceme zadržet epidemii,“ varovala a naznačila i postup při zásahu: „Pokud nestabilizujeme situaci v Libérii, nebudeme schopni stabilizovat ani celou tu oblast.” V Libérii si nákaza vyžádala 300 obětí a je tam rezervoár nemoci.

Foto: Abbas Dulleh, ČTK/AP

Liberijská policie zasahuje proti lidem, kteří zablokovali silnici v Monrovii kvůli tomu, že zdravotníci neodnesli tělo zemřelého, u něho bylo podezření na nákazu ebolou.

Pode WHO jsou potřeba mimořádná opatření, aby se virové onemocnění přestalo šířit.  Uvedla ale, že riziko přenosu při cestách letadlem je nízké, protože se ebola nešíří vzduchem, ale jen tělními tekutinami. Přesto se takto přenesla do Nigérie. Keňské aerolinie zatím navzdory tlaku nezrušily lety do západní Afriky.

Reklama

Výběr článků

Načítám