Hlavní obsah

Drama v Kazachstánu: Dav zbil policisty, zkonfiskoval jim zbraně a zapálil sídlo prezidenta i radnici

Almaty
Aktualizováno

Dav demonstrantů vtrhl v největším kazašském městě Almaty do budovy radnice. Podle svědků jsou z ní slyšet výstřely a ze stavby stoupá dým. Hoří i budova prokuratury a rezidence prezidenta. Demonstrantům se také podařilo zkonfiskovat zbraně policistům. Ve městě přitom platí výjimečný stav a lidé se nesmějí shromažďovat. Prezident Kasym-Žomart Tokajev ho vyhlásil kvůli sílícím protestům, které propukly, když se zvýšily ceny LPG. Platí i v hlavním městě Nur-Sultanu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KLOMENTÁŘE: Demonstranti zdemolovali policejní vozidla v AlmatyVideo: Reuters

 
Článek

V plamenech se ocitla rezidence prezidenta v Almaty (dříve Alma-Ata), která bývala hlavním městem. Uvedla to agentura Interfax, které to potvrdili hasiči. Záběry požáru se objevily na sociálních sítích. Rezidence se nachází poblíž radnice, která byla také zapálena.

Na náměstí Republiky v Almaty se sešlo ve středu ráno asi deset tisíc demonstrantů ozbrojených holemi, tyčemi a armaturami, uvedla kyrgyzská agentura Akipress. Další přicházejí. Demonstranti ignorovali ohlušující granáty a dostali se až k radnici, do níž nakonec pronikli. Z areálu radnice stoupá dým, oheň byl zapálený v přízemí. Úředníky se podařilo vyvést, než demonstranti na budovu zaútočili.

Zapálena byla i budova prokuratury a sídlo strany Nur-Otan (Světlo vlasti). Požár už likvidují hasiči.

Demonstranti v Almaty také zkonfiskovali policii všechny střelné zbraně, štíty a obušky. Podle Ria Novosti se ve městě aktuálně nenachází žádní strážci zákona.

Agentura Interfax také uvedla, že před šestou hodinou večer kazašský operátor Kazakhtelecom vypnul po celé zemi přístup k internetu. Potvrzují to také data serverů GlobalChecks a NetBlocks.

Hořící radnice v Almaty

„Policisté, kteří se pokoušeli zadržet útok demonstrantů, se pokoušejí utéci, demonstranti je mlátí. Policejní vozy, které byly rozmístěny v okolí radnice, odjely. Nad budovou se valí černý kouř,“ vylíčil zpravodaj ruské agentury Interfax.

Demonstranti strážcům pořádku odebírají obušky, zábleskové granáty, přilby a plastové štíty, dodala agentura.

Foto: Vladimir Tretyakov, ČTK/AP

Policisté blokují ulici v Almaty.

Ve městě bylo při protestech zapáleno 33 vozidel, z toho 16 policejních, sedm sanitek, dva hasičské vozy, sedm nákladních automobilů a jeden cisternový. Zdemolováno bylo na 300 budov včetně 120 obchodů, stovky kanceláří a 80 veřejných jídelen a restaurací. Podle sdružení podnikatelů se terčem útoků staly i banky.

Vyhlášení výjimečného stavu v hlavním městě následovalo po útoku na radnici z Almaty. V Nur-Sultanu jsou v ulicích obrněná vozidla.

Protesty v Almaty

Po protestech proti zdražení LPG v Kazachstánu skončilo dvě stě lidí v cele

Svět

Radnice se stala terčem útoku i v Aktobe, tam však byli demonstranti za použití vodního děla nakonec odehnáni pryč. Protesty probíhají i v Kostanaji.

Podle neověřených zpráv se k demonstrantům někdy přidali i někteří policisté, nebo jim alespoň nebránili v demonstracích.

Uzbekistán zpřísnil režim na hranicích s Kyrgyzstánem a jeho aerolinky zrušily lety do Aktau. Aeroflot do Kazachstánu dál létá. 

Útok na radnici v Aktobe

V noci policie demonstranty rozehnala

V úterý večer přitom byla ve městě rozmístěna obrněná vozidla a začali tam hlídkovat vojáci v protistřepinových vestách. Demonstranti se snažili vozidla z centra města vytlačit, ale rozehnala je policie, která proti nim použila slzný plyn a ohlušující granáty. Ministerstvo vnitra uvedlo, že bylo zatčeno na dvě stě demonstrantů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie v Kazachstánu zatkla při demonstracích proti zdražení LPG přes 200 lidíVideo: Reuters

Protesty neutišila ani noční demise vlády, ustavení prozatímní vlády, kterou vede Alichán Smajlov, a zastropování cen plynu, benzínu, nafty a dalších paliv a základních potravin na 180 dní. Po tuto dobu nemají růst ani ceny za služby a má se projednat podpora nájemníkům bytů. Má se také vyšetřit, proč byla zvýšena cena plynu na dvojnásobek.

Autobus zapálený při protestech v Almaty

Reklama

Výběr článků

Načítám