Hlavní obsah

Doživotí pro Australana, který najel do lidí a šest jich zabil

– Melbourne

K doživotnímu trestu vězení byl v pátek odsouzen Australan James Gargascoulas, který v roce 2017 vjel v centru druhého největšího australského města Melbourne do davu lidí. Zabil šest lidí včetně tříměsíčního kojence a desetiletého dítěte. Dalších 27 osob zranil.

Foto: David Crosling, ČTK/AP

James Gargasoulas (uprostřed) odchází od soudu v Melbourne.

Článek

Výši trestu oznámil nejvyšší soud australského státu Viktorie. Za každou ze šesti vražd dostal Gargasoulas u soudu v Melbourne doživotní trest. Propuštěn může být nejdříve po 46 letech, uvedla s odvoláním na soud agentura Reuters.

Případ nebyl vyšetřován jako terorismus.

Už v listopadu byl Gargasoulas uznán vinným ze šesti vražd. Pachatel sice podle lékařů trpí paranoidní schizofrenií, byl ale shledán schopným absolvovat soudní proces.

Soudce Mark Weinberg v pátek ve zdůvodnění rozsudku uvedl, že pachatelovo jednání bylo úmyslné a nebylo důsledkem jeho duševní nemoci: „Věděl jste velmi dobře, co děláte.”

„Byl to jeden z nejhorších případů masových vražd v australské historii,” konstatoval soudce Weinberg. „Hrůza z toho, co jste spáchal, hluboce ovlivnila životy mnoha lidí, kteří byli onoho dne přítomni v Bourke Street a buď byli svědky vašich činů, nebo jejich následků,” řekl soudce.

V lednu 2017 tehdy šestadvacetiletý James Gargasoulas ukradl auto a na rušné ulici v Melbourne s ním vjel do skupiny chodců. Následně se snažil z místa činu ujet, v čemž mu zabránila policie.

Policii byl pachatel již před tímto činem znám kvůli násilnostem vůči rodinným příslušníkům a problémům s drogami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám