Hlavní obsah

Do mexické metropole dorazilo už na 4500 migrantů z karavany

Ciudad de México

Do hlavního města Mexika Ciudad de México (Mexico City) neustále proudí migranti z takzvané středoamerické karavany. V úterý jich dorazilo 4500. Mexická radnice jim poskytla přístřeší, jídlo a zdravotní péči ve sportovním areálu Magdalena Mixhuca.

Foto: Marco Ugarte, ČTK/AP

Tisíce migrantů míří do Mexico City

Článek

Mexická radnice postavila ve sportovním areálu stany a poskytla lidem jídlo, přikrývky a zdravotní péči. Místní velká tržnice dodala 3,5 tuny banánů a guave. Zdravotníci běžencům ošetřili bolavé nohy, dali jim léky na průjem, záněty dýchacích cest a jiné nemoci. Radnice poskytla i vakcíny proti tetanu či chřipce.

Lidé, často celé rodiny, utíkají ze svých zemí před chudobou, nezaměstnaností a kriminalitou. Většina má za sebou na 1500 kilometrů, kterou většinou ušli pěšky.

V mexické metropoli chtějí zástupci migrantů jednat s úřady, někteří z běženců zřejmě zůstanou v Mexiku, další chtějí pokračovat k hranicím USA. Zatím požádalo o povolení zůstat v Mexiku na 3000 lidí.

Foto: Marco Ugarte, ČTK/AP

Migranti z Hondurasu, Guatemaly a Salvadoru dorazili do Mexiko City.

Většina běženců pochází z Hondurasu, kde se v pondělí setkali tamní prezident Juan Orlando Hernández a jeho guatemalský protějšek Jimmy Morales. Novinářům poté oznámili, že vyšetřují, kdo tyto karavany zorganizoval. Podle Moralese by měli být organizátoři potrestáni, protože běžencům neposkytli po cestě pomoc a ohrozili jejich životy, uvedl guatemalský deník Prensa Libre.

Karavany migrantů ze Střední Ameriky k hranicím USA se organizují už několik let. Až do letoška nepřitahovaly příliš velký zájem, dokud proti nim nezačal letos na jaře ostře vystupovat americký prezident Donald Trump. Ten je označuje za bezpečnostní hrozbu.

Na hranice s Mexikem už poslal podle pondělního oznámení Pentagonu 4800 vojáků, z nichž nejvíce (2600) jich je v Texasu. Právě na hranici s tímto americkým státem, kde v pondělí američtí vojáci umisťovali plot z ostnatého drátu, to mají běženci nejblíže.

Reklama

Výběr článků

Načítám