Hlavní obsah

Djokovič na Australian Open hrát nebude

Melbourne
Aktualizováno

Australský ministr pro imigraci Alex Hawke zrušil tenistovi Novaku Djokovičovi víza a první hráč světa by měl místo účasti na Australian Open opustit zemi. Hawke dodal, že víza zrušil z „důvodu ochrany veřejného zdraví a pořádku, protože to bylo ve veřejném zájmu“.

Foto: Profimedia.cz

Srbský tenista Novak Djokovič na Australian Open zřejmě nenastoupí.

Článek

„Pečlivě jsem zvážil informace, které jsem obdržel od ministerstva vnitra, pohraniční stráže i pana Djokoviče,” uvedl Hawke.

Právníci světové jedničky uvedli, že se proti rozhodnutí ministra odvolají u soudu, aby Djokovič mohl nastoupit na Australian Open. Turnaj však začíná v noci z neděle na pondělí SEČ.

Spiegel: Djokovičův pozitivní test by mohl být zmanipulovaný

Svět

Hawkeovo rozhodnutí je klasifikováno jako nepříznivé rozhodnutí a podle § 133C odst. 3 australského práva to znamená, že Djokovičovi nemůže být v Austrálii uděleno vízum po dobu dalších tří let. List The Guardian ale upozorňuje, že existují „určité výjimky”.

Rozhodnutí podle bývalého náměstka pro imigraci Abula Rizviho znamená, že Djokovič se musí vrátit do detenčního zařízení, ve kterém už pobýval.

„Předpokládám, že právníci budou usilovat o to, aby z něj byl propuštěn, a také o překlenovací víza, která by mu umožnila na Australian Open hrát. Soud to bude muset zvážit a rozhodnout,” uvedl Rizvi.

Není také zřejmé, jak na situaci zareaguje organizace Tennis Australia, která první grandslam sezony pořádá. Djokovič v něm měl být nasazenou jedničkou a bojovat o 21. grandslamový titul, což by z něj v tomto ohledu učinilo nejúspěšnějšího tenistu historie.

Reklama

Výběr článků

Načítám