Hlavní obsah

Hypersonický kluzák i připomínka Maa. Čína oslavila výročí obří přehlídkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Velkolepou vojenskou přehlídkou odstartovaly v úterý oslavy 70. výročí vzniku Čínské lidové republiky. Peking představil nejmodernější technologie, mezi nimiž nechyběla nová mezikontinentální balistická raketa Tung-feng 41 (v překladu východní vítr) či hypersonický kluzák, napsala agentura DPA. Před čínskými politiky shromážděnými na tribuně na náměstí Tchien-an-men prošlo 15 tisíc vojáků. Přehlídce přihlížely další tisíce diváků s čínskými vlajkami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čína oslavila 70. výročí založení masivní vojenskou přehlídkouVideo: Reuters

 
Článek

„Žádná síla nemůže otřást statusem naší skvělé rodné země a žádná síla nemůže zastavit pokrok čínského lidu a čínského národa,“ řekl prezident Si Ťin-pching během slavnostního projevu.

Vojenskou přehlídku sledoval z jižní části náměstí, tedy ze stejného místa, odkud Mao Ce-Tung 1. října 1949 vyhlásil oznámil založení Čínské lidové republiky.

Maa připomněl Si Ťin-pching už o den dřív, když se společně s dalšími vysokými představiteli Číny poklonil památce kontroverzního politika v jeho mauzoleu. Takové pocty vůdci Maovi, zodpovědnému za smrt milionů krajanů, jsou v posledních letech poměrně neobvyklé, uvedly agentury AFP a AP.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Čínský prezident Si Ťin-pching na vojenské přehlídce v Pekingu

Vrcholem masivní vojenské přehlídky byla mezikontinentální balistická raketa Tung-feng 41, která je schopná nést až deset jaderných hlavic a dokázala by zasáhnout kterýkoliv cíl v USA. Je to jedna z nejsilnějších raket na světě. Její dosah se pohybuje mezi 12 000 až 15 000 kilometry, napsala agentura DPA.

Raketa je dlouhá 21 metrů a může být vypálena z mobilních odpalovacích ramp na nákladních vozech nebo vlacích. Odhaduje se, že Čína má k dispozici asi 290 jaderných hlavic. Asi 180 až 190 jich je určeno pro pozemní rakety, ostatní mohou být vypuštěny z lodí, ponorek nebo i letadel.

Hypersonický kluzák DL-17 je považován za nebezpečnou zbraň, protože může dosáhnout pětinásobku rychlosti zvuku, letět nízko a překonat systémy protivzdušné obrany. Kluzák může být vybaven konvenčními a jadernými hlavicemi. Standardní raketa ho vystřelí, ale kluzák se oddělí v určité výšce od nosného systému vlastním pohonem a hledá svůj cíl.

Po vojenské přehlídce následoval průvod alegorických vozů, které znázorňovaly například technologický pokrok Číny nebo „demokracii a vládu práva“. Další z vozů pak nesl obří portrét prezidenta Si.

V průvodu jel také vůz znázorňující ostrov Tchaj-wan, který se ocitá pod rostoucím ekonomickým a diplomatickým tlakem Pekingu. Tchajwanská nezávislá vláda v úterý odsoudila Čínu jako diktaturu, která představuje hrozbu pro mír a snaží se hledat ospravedlnění pro vojenskou expanzi. V Hongkongu pokračovaly i v úterý protesty.

Japonsko považuje Čínu poprvé za větší hrozbu než KLDR

Svět

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám