Hlavní obsah

Dva miliony lidí demonstrovaly v Hongkongu

Hongkong
Aktualizováno

Přestože bylo projednání kontroverzního zákona o vydávání podezřelých z Hongkongu do Číny zastaveno, v neděli vyrazily do města skoro dva milióny lidí, uvedli pořadatelé. Demonstranti požadují, aby byl návrh zákona zcela stažen a také chtějí demisi správkyně města Carrie Lamové, která s novelou přišla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Masové protesty v HongkonguVideo: Reuters

 
Článek

Během protestů se Carrie Lamová prostřednictvím vládního prohlášení omluvila za postup při prosazování zákona. Vláda v prohlášení přiznala „značně odlišné pohledy ve společnosti” na zákon. Lamová přiznala, že „nedostatky v práci vlády vedly k podstatným kontroverzím a  sporům ve společnosti a vyvolaly zklamání a zármutek.”

„Šéfka exekutivy se za to omlouvá lidu Hongkongu a zavazuje se přijmout nejupřímnější a nejpokornější postoj při přijímání kritiky a zlepšování služby veřejnosti,” dodala Lamová podle televize SkyNews. Podle mnohých ale přišla omluva pozdě.

Dva miliony lidí v ulicích 

Po poledni se na Viktoriině náměstí a v přilehlém parku sešel početný dav. Večer pořadatelé uvedli, že do ulic vyrazily skoro dva miliony lidí. Jednalo by se tak o největší protest od roku 1989, číslo ale není ověřeno z nezávislého zdroje. Když minulý týden uvedli pořadatelé, že v ulicích byl milion lidí, policie oznámila, že jich tam bylo 250 000.

Mnozí byli v černém a nesli bílé květiny jako projev soustrasti s demonstrantem, který se v sobotu zabil, když spadl z římsy, když se pokoušel vyvěsit transparent ”Milujte, nestřílejte. Žádné vydávání do Číny”.

Dav se pomalu vydal k budově parlamentu, přičemž zablokoval velké množství ulic v centru města i stanice metra.

Odklad projednání zákona nestačil 

Demonstrace se koná, i když po protestech v sobotu správkyně města Carrie Lamová oznámila, že se projednávání návrhu na neurčito odkládá. [celá zpráva]

Většina demonstrantů požaduje úplné stažení návrhu zákona, který by umožnil vydávat podezřelé z trestné činnosti do Číny. Hongkongská správa tvrdí, že to má zabránit tomu, aby se Hongkong stal útočištěm kriminálních živlů, avšak demonstranti se obávají, že by mohl být zneužit a Čína by na jeho základě mohla snáze pronásledovat své kritiky. Protestující také žádají odstoupení správkyně Carrie Lamové.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Pouhé odložení projednávání zákona o vydávání do Číny obyvatelům Hongkongu nestačí

„Naše požadavky jsou jednoduché. Carrie Lamová musí odstoupit, extradiční zákon musí být stažen a policie se musí omluvit za to, že proti lidem použila mimořádnou sílu,” citovala agentura AP účastníka pochodu Johna Chowa. Někteří lidé nesli transparenty s nápisem určeným policistům: Nestřílejte, jsme Hongkonžané. Další měli placky s nápisem Studenti nedělají výtržnosti. Naráželi na to, že policie označila středeční protest za výtržnost, kterou lze trestat až deseti lety ve vězení.

Hlas lidu

Někteří účastníci vyjadřovali rozhořčení nad tím, že se Lamová v pátečním vystoupení zastala policie a neomluvila se za středeční zákrok, kdy byl použit slzný plyn a gumové projektily: „Odmítla se omluvit. To je nepřijatelné. Je to hrozná vůdkyně, plná lží. Myslím, že zákon pouze zdržela, aby nás uklidnila,” řekla šestnáctiletá účastnice pochodu Catherine Cheungová.

„Už jí nedůvěřujeme, musí odstoupit,” dodala její spolužačka Cindy Yipová. „Jestliže Carrie vidí, že vyšlo ven tolik lidí a pořád nenaslouchá, je autokratem, který neposlouchá lid. To nemohou Hongkonžané přijmout,“ uvedla 20letá Chloe Yimová.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Nedělní demonstrace v Hongkongu

„Carrie Lamová ignoruje pocity Hongkonžanů,“ řekl BBC 67letý demonstrant a dodal: „Pochodujeme za studenty, se kterými se ze strany policie zacházelo brutálně. Potřebují spravedlnost.“

Aktivisté se domnívají, že Lamová ztratila důvěru veřejnosti. „Pokud odmítá ten kontroverzní zákon zrušit úplně, znamená to, že neustoupíme. Ona zůstane, zůstaneme i my,“ řekla poslankyně Claudia Moová, která prosazuje ochranu demokracie v Hongkongu.

Aktivisté bojující za ochranu demokracie vyzvali, aby se v pondělí konala generální stávka. Připojit se chtějí některé odborové svazy, učitelé a další skupiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám