Hlavní obsah

Pod tlakem protestů Hongkong ustoupil od sporného zákonu o vydávání

– Hongkong • Aktualizováno

Hongkongská vláda se rozhodla dál neprojednávat sporný zákon o vydávání podezřelých do Číny, který vyvolal masové násilné protesty ve městě. Oznámila to v sobotu správkyně města Carrie Lamová, která zákon hájila i po protestu, jehož se podle oficiálních údajů zúčastnilo minulý víkend čtvrt miliónu lidí. V neděli se ale měla konat další demonstrace, připomněla stanice BBC.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová oznamuje stažení návrhu zákona o extradici.

Článek

Lamová oznámila, že vyslyšela volání, aby si vláda „dala pauzu a zamyslela se“. Projednávání návrhu zákona bylo odloženo na časově neomezenou dobu.

„Musíme mít na paměti největší zájmy Hongkongu,“ uvedla správkyně města, když oznámila, že se už o návrhu nebude jednat. Tímto zájmem je podle ní hlavně „obnovení klidu a pořádku“.

„Tento zákon hodně rozdělil společnost,“ dodala s tím, že okolo něj panovalo hodně „pochybností a neporozumění“. Přiznala, že postup vlády nebyl správný, což vyvolalo "velký konflikt v Hongkongu, který byl v minulých dvou letech relativně klidný". "Mnoho lidí bylo zklamáno, zarmouceno a pociťovalo lítost. Přijmeme kritiku upřímně a s pokorou," řekla Lamová.

Ve středu desetitisíce demonstrantů zablokovaly ulice v okolí vládních institucí, aby zabránily projednávání zákona. Policie zasáhla slzným plynem a gumovými projektily. Zraněno bylo 60 demonstrantů a 22 policistů, zadrženo bylo 11 osob. [celá zpráva]

Vláda extradici úplně nepotopila

Z jejích slov je jasné, že se v budoucnosti pokusí správa podobný zákon opět prosadit, chce však postupovat méně razantně.  „Budeme komunikovat se společností, více vysvětlovat a více naslouchat. Vláda bude otevřená názorům o zákonu," řekla Lamová..

Vláda opakovaně varovala, že by se v případě neexistence takovéhoto zákon mohl Hongkong stát bezpečným přístavem pro zločince stíhané v Číně. Zákon byl navržen poté, co jeden hongkongský občan zabil svou snoubenku na Tchaj-wanu, ale nelze ho tam vydat.

Zákon se měl týkat podezřelých, kteří se dopustili vražd a znásilnění a každý případ se měl posuzovat individuálně. Obyvatelé však proti němu přesto protestovali. Obávali se, že čínský soudní systém není spravedlivý, že se v Číně používá mučení a vynucování přiznání, a by se zákon mohl použít i pro jiné případy a že by také znamenal oslavení soudní nezávislosti Hongkongu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám