Hlavní obsah

Deportovaný islamista uvízl v zemi nikoho

Právo, brw

Bojovník teroristického Islámského státu (IS), kterého Turci chtěli deportovat přes Řecko do USA, uvázl na turecko-řecké hranici.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Islamista uvázl na turecko-řecké hranici.

Článek

Podle listu Hürriyet měl 39letý Muhammad B. Darwis, Američan jordánského původu, který byl dopaden v Sýrii, vycestovat v pondělí do Řecka. Hranici údajně překročil na přechodu v Edirne, řečtí pohraničníci ho ale odmítli vpustit do země.

Turci džihádistovi návrat také nedovolili a poslali ho znovu k Řekům. Tam ale neuspěl ani napodruhé. „Navíc mu Řekové dali do pasu razítko, že je v jejich zemi nežádoucí,“ popsal anabázi Hürriyet.

Džihádista nakonec uvázl „v zemi nikoho“. Ve čtvrtek ale turecké ministerstvo vnitra oznámilo, že připravuje jeho přímou deportaci do USA. Američané se totiž podle listu zaručili, že ho převezmou. Zatím není jasné, kdy se džihádista vydá na cestu. Turecko začalo s deportacemi zajatých bojovníků IS v pondělí.

Berlín chce prověřovat občanství

Ve čtvrtek podle médií opustilo jeho území sedm německých islamistů. Podle agentury DPA je mezi nimi rodina z Hildesheimu. Jejich osudem se podle listu Daily Sabah zabýval šéf německé diplomacie Heiko Maas. Prioritou je podle něj zjistit, zda deportovaní skutečně mají německé občanství, a určit míru jejich zapojení do IS. „Pokud spáchali zločiny, musí stanout před soudem a převzít odpovědnost,“ řekl.

Turecko oznámilo, že má v úmyslu deportovat do západních zemí zhruba 2500 džihádistů. Týká se to i těch, kterým domovské státy odebraly občanství právě ve snaze zabránit jejich návratu.

Reklama

Výběr článků

Načítám