Hlavní obsah

Demonstranti v Libyi se zmocnili zbraní, Kaddáfí slibuje boj do poslední kulky

Tripolis

Syn libyjského vůdce Muammara Kaddáfího řekl, že demonstranti se zmocnili některých vojenských objektů a zbraní včetně tanků. Varoval, že zemi hrozí občanská válka. Zdůraznil, že armáda zajistí bezpečnost "za každou cenu". Současně slíbil obyvatelům reformy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kaddáfí slibuje demonstrantům boj do poslední kulkyVideo: Reuters

 
Článek

Zatímco se objevily spekulace, že Kaddáfí uprchl ze země, jeho syn ujistil, že otec je v Libyi a má podporu armády. V důsledku "spiknutí" a kmenového systému hrozí podle něj zemi rozdělení na více malých států.

"Budeme bojovat do poslední minuty, do poslední kulky," prohlásil Kaddáfího syn Sajf Islám.

Foto: Reuters

Protivládní protesty v Benghází

Ještě v pondělí se sejde parlament, aby projednal "jasný program reforem", a vláda zvýší v zemi platy, slíbil v projevu k lidu Sajf Islám, jehož otec se k napjaté situaci a protivládním protestům zatím nevyjádřil. Reformy mají zahrnovat novou ústavu a liberální zákony.

"Lid si musí vybrat mezi ´novou Libyí´a občanskou válkou," řekl syn. Do metropole se na pomoc Kaddáfímu podle něj blíží desetitisíce jeho přívrženců.

Armádní jednotka prý zůstává loajální

Nevyjádřil se ke zprávě agentury Reuters, že vojenská jednotka známá pod označením Blesk přešla na stranu protivládních demonstrantů a bojovala s Kaddáfího elitními gardami a porazila je.

Sajf Islám připustil, že libyjská armáda a policie při řešení pouličních nepokojů někdy chybovaly. Odmítl však zprávy, že při násilí byly stovky mrtvých. [celá zpráva]

Protesty v Tripolisu pokračovaly i v noci na pondělí a podle svědků bylo slyšet střelbu v ulicích a potyčky mezi odpůrci a přívrženci Kaddáfího.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám