Hlavní obsah

Protivládní protesty se rozšířily i do Libye, Írán je tvrdě potírá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Benghází, Teherán
Aktualizováno

Autokratická Libye je další severoafrickou a blízkovýchodní zemí, kterou po Tunisku, Egyptu, Jemenu, Íránu a Bahrajnu zasáhly protivládní protesty. Podle středečních informací BBC se protesty konaly ve městě Benghází. Odstartovalo je zatčení právníka, který kritizoval vládu Muamara Kaddáfího. Policejní zásah proti nim si vyžádal 14 zraněných, uvedla ČTK, je mezi nimi deset policistů.

Článek

Přestože byl právník posléze propuštěn, protesty pokračovaly. Podle svědků se protestů účastnilo na 2000 lidí, ale počet není potvrzen z nezávislých zdrojů. Demonstranti házeli na policisty kameny, pořádkové síly odpověděly použitím vodních děl, slzného plynu a střelbou gumovými projektily.Svědci tvrdí, že demonstranti provolávali i hesla proti Kaddáfímu: "Není Boha kromě Alláha a Muammar je Alláhův nepřítel" a "Pryč s korupcí a zkorumpovanými".

Úřady oznámily, že ještě dnes propustí 110 osob zatčených za členství v zakázané organizaci zvané Bojující islámská skupina. Ta se loni zřekla terorismu a několik set jejích vězněných členů včetně tří vůdců bylo propuštěno už loni na svobodu.

Média v zemi o protestech neinformovala, televize jen ukázala záběry několika set lidí, kteří ve městě vyjádřili podporu vládě.

Protesty už vedly k pádu stávající vlády v Tunisku a v Egyptě. Změny v Egyptě přivítal i íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád, který ale podobné pondělní protesty v Íránu odsoudil s tím, že nikam nevedou. A vyzval k potrestání jejich organizátorů.

Dvě oběti protestů v Teheránu

Protesty v Teheránu si vyžádaly dvě oběti a několik zraněných. Zemřel 26letý student a jeden příznivce vlády. Podle některých zpráv zemřel i jeden ze zraněných.

Středeční pohřeb íránského studenta zabitého v pondělí při opozičním shromáždění doprovázely v Teheránu střety mezi provládními stoupenci a příznivci opozice.

Neupřesněný počet demonstrantů, kteří mimo jiné skandovali smrt diktátorům, bylo zatčeno. Podobně silná slova volili i příznivci Ahmadínežáda, kteří pochodovali městem se zaťatými pěstmi a požadovali smrt pro vůdce opozice.

V pátek se bude konat další protest provládních sil.

Demonstrace v Bahrajnu pokračují

Tisíce lidí zůstaly přes noc na hlavním náměstí v bahrajnské metropoli Manamě i dva dny po střetech, které si vyžádaly životy dvou demonstrantů.

Protestující masy požadují propuštění politických vězňů, ale také zlepšení ekonomické situace, mezi jiným práci a byty. Právě růst cen a zhoršující se ekonomická situace stály na počátku protestů v Tunisku. Požadují také sepsání nové ústavy a odstoupení premiéra Šejka Chalífy bin Salmána, který je ve funkci už 40 let.

USA vyjádřily obavy z násilí v zemi, kde mají velkou námořní základnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám