Hlavní obsah

Delta dál zmutovala. Indie hlásí variantu delta plus

Bombaj

V Indii detekovali novou mutaci koronaviru, ke které došlo u nebezpečné indické varianty B.1.617.2 označované jako delta. Nově objevené mutaci AY.1 (přesněji B.1.617.2.1) se proto říká delta plus. Zatím bylo v Indii potvrzeno 20 případů ze čtyř okresů ve státě Maháráštra, uvedl v pondělí list Hindustan Times. Ještě minulé úterý bylo v Indii evidováno jen šest těchto případů.

Foto: Rajanish Kakade, ČTK/AP

Idický lékař Kedar Toraskar u pacienta s covidem na JIP v Bombaji

Článek

Mutace delta plus byla zjištěna v okresech Sindhudurg, Ratnagiriri, Palghár a Džalgaon. Případů může být ještě více, protože se na sekvenaci poslaly už další vzorky z oblasti.

Z dosavadního počtu potvrzených případů zatím není jasné, zda se delta plus stává dominantní mutací, nebo jde o ojedinělé případy, které nehrají ve vývoji epidemie roli. Z tohoto důvodu je tato mutace vedená jako varianta vyvolávající zájem (variant of interest - VOI) a zatím ne jako varianta vzbuzující obavy (variant of concern - VOC). V místech výskytu v Indii však byla už zavedena lokální omezení.

Foto: Rajanish Kakade, ČTK/AP

Pacient s covidem-19 na JIP v Bombaji

Hrozí vyšší nakažlivost

U nové mutace došlo k záměně v té části RNA viru, která popisuje jeho s-protein K417N, což by ji mohlo činit ještě nakažlivější. Tato záměna by také mohla vést k tomu, že by na ni dobře nezabíraly monoklonální protilátky Casirivimab a Imdevimab používané v Indii při léčení hned po nákaze, uvedl časopis India Today. Takové případy se už objevily.

Británie hlásí prudký nárůst indické varianty delta

Koronavirus

Poprvé byla tato mutace detekována 7. června a od té doby se šíří. Případy nákazy touto mutací už byly potvrzeny i mimo Indii, po jednom evidují v Kanadě, Německu a Rusku, dva jsou v Nepálu, čtyři ve Švýcarsku, devět v Polsku, 12 v Portugalsku, 13 v Japonsku a 14 v USA, uvedl server DNAIndia.

Novým strašákem je indická mutace delta. Čím je nebezpečná

Zahraniční

Indická mutace koronaviru delta představuje aktuálně největší problém v boji s pandemií, protože je nakažlivější než britská mutace a méně na ni působí očkování první dávkou, jež ochrání jen zhruba třetinu lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám