Hlavní obsah

Clinton v KLDR uspěl, Kim propustil vězněné americké novinářky

Pchjongjang
Aktualizováno

Severní Korea v úterý SELČ propustila dvě americké novinářky, které byly odsouzeny za údajný ilegální vstup do země na 12 let nucených prací v pracovním táboře. O jejich propuštění přijel do KLDR jednat bývalý americký prezident Bill Clinton.

Foto: Reuters

Euna Leeová (vlevo) a Laura Lingová

Článek

"Kim Čong-il vydal příkaz... udělující zvláštní milost pro dvě americké novinářky, které byly odsouzeny k těžkým pracím," informovala severokorejská agentura KCNA.

Zpráva přichází v den, kdy do KLDR nečekaně přijel exprezident USA Bill Clinton na návštěvu, kterou americké úřady prezentovaly jako soukromou misi. Clinton se sešel se severokorejským vůdcem Kim Čong-ilem. 

"Clinton vyslovil Kim Čong-ilovi upřímnou omluvu za nepřátelský akt spáchaný proti KLDR dvěma americkými novinářkami, které ilegálně narušily hranice země," uvádí KCNA a dodává: "Clinton zdvořile tlumočil vážný zájem americké vlády, aby jim Kim Čong-il shovívavě udělil milost a poslal je zpět domů z humanitárních důvodů."

Foto: Reuters

Snímek z videozáznamu pořízeného během schůzky bývalého amerického prezidenta Billa Clintona se severokorejským vůdcem Kim Čong-ilem

"Propuštění amerických novinářek je manifestací humanitární a mírumilovné politiky KLDR," hlásá dále oficiální severokorejská agentura.

"Clintonova návštěva přispěje k prohloubení porozumění mezi KLDR a USA a k budování oboustranné důvěry," konstatuje KCNA.

Novinářky připravovaly dokument o uprchlících

Novinářky pracující pro televizi bývalého amerického viceprezidenta Ala Gorea Current TV byly v březnu zadrženy na hranicích Severní Koreje a Číny. Americká novinářka korejského původu Euna Leeová a její kolegyně Laura Lingová, Američanka čínského původu, v době svého zadržení připravovaly zprávu o severokorejských uprchlících. Severní Korea jejich natáčení označila za politicky motivovanou pomlouvačnou kampaň.

Někteří analytici tvrdí, že komunistický režim chce zadržované novinářky využít jako nátlakový prostředek na Spojené státy a vymoci si na nich ústupky. 

Podle zpráv světových agentur mu předal Clinton Kimovi poselství současného prezidenta USA Baracka Obamy. Bílý dům ale existenci jakéhokoliv vzkazu pro KLDR důrazně popřel. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám