Hlavní obsah

Čínu pobouřila plánovaná vojenská spolupráce Japonska a Austrálie

Novinky, Alex Švamberk
Peking

Čínské ministerstvo zahraničí ve středu podrážděně zareagovalo na ještě nepodepsanou dohodu mezi Japonskem a Austrálií o vzájemné vojenské spolupráci. Na její podobě se domluvili v Tokiu premiéři obou zemí Scott Morrison a Jošihide Suga. Čínské ministerstvo zahraničí už dalo najevo, že mu spolupráce vadí a vnímá ji jako namířenou proti Pekingu.

Foto: Reuters

Australský premiér Scott Morrison s japonským premiérem Jošihidem Sugou na začátku společné schůzky.

Článek

„Čínská strana opakovaně poukazovala, že spolupráce mezi zeměmi, jež jsou si blízké, by měla přispívat k míru a stabilitě a podpořit vzájemnou důvěru v regionu a neměla by mířit na jakoukoli třetí stranu nebo ohrožovat její zájmy,“ řekl mluvčí ministerstva Čao Li-ťien podle deníku South China Morning Post.

Ještě dále zašel anglojazyčný čínský list Global Times, který v úvodníku výhrůžně napsal: „Země jako Japonsko a Austrálie byly použity jako americký nástroj. Pro nástroje je strategické riziko, že by mohly utrpět větší škody než ten, kdo je používá.“

U Austrálie objevili obří korálový útvar. Je vyšší než mrakodrap

Koktejl

List v úvodníku současně dal najevo, že Čína nezůstane lhostejná: „Je nepravděpodobné, že by Čína zůstala inertní vůči americkým krokům dlouhodobě podněcujícím země, aby vytvořily gang proti Číně.“

Austrálie a Japonsko se po šesti letech jednání domluvily, za jakých podmínek by mohly využívat základny druhé země a na prohloubení vzájemné spolupráce ve vojenské oblasti. Nezahrnuje však ani vzájemnou pomoc při napadení, jen umožňuje společná vojenská cvičení na území druhé země.

Špatné australsko-čínské vztahy

Australský ministr obchodu Simon Birmingham přitom dal najevo, že obranný pakt by neměl zhoršit vztahy s Čínou. Ty jsou beztak špatné, připomněla australská stanice ABC. Čína uvalila neoficiální embargo na část australského exportu ve výši šesti miliard amerických dolarů.

Čínský ministr obchodu Čong Šan šest měsíců odmítá jednat s Birminghamem o omezeních na australské zboží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám