Hlavní obsah

Čínští rybáři loví špionážní drony, odměňují je za to

Peking

Čínské úřady vysoce odměnily jedenáct čínských rybářů za netradiční úlovky – do svých cítí chytili sedm špionážní dronů, uvedla stanice BBC, která podotkla, že ve Východočínském moři probíhá pod vodou válka s drony.

Foto: Profimedia.cz

Čínské rybářské lodě.

Článek

Odměna po deset mužů a jednu ženu byla vysoká – každý dostal půl milionu jüanů, což je něco přes 1,6 milionu korun. To je sedmnáctinásobek jejich ročního čistého příjmu.

Provincie Ťiang-su navíc neocenila rybáře za tuto činnost poprvé. V roce 2018 jich bylo odměněno osmnáct za to, že v jejich sítích skončilo devět podmořských špionážních zařízení. A slavnost s oceňováním rybářů se konala už v roce 2017.

Čína nikdy neuvedla, jakého byly podvodní drony původu, jen sdělila, že „byly vyrobeny v zahraničí“. Specialista na oblast Alexander Neill sdělil BBC, že zřejmě patřily „americkému námořnictvu, japonským silám sebeobrany nebo byly případně z Tchaj-wanu“.

Moře plné dronů

Americké námořnictvo už v roce 2009 spustilo program vývoje podvodních dronů označovaných zkratkou UUV, které měly plnit sedm úkolů. Mimo jiné měly sledovat nepřátelské ponorky, likvidovat miny, monitorovat podmořské infrastruktury, hlavně podmořské kabely, a také rozmisťovat pod vodou sledovací zařízení. Malé UUV mají řadu výhod – mohou působit v oblasti dlouhé měsíce a jsou docela levné – vyjdou jen na pár desítek tisíc dolarů.

Podle Neilla jsou podobných zařízení v mořích stovky. Mnoho jich působí právě u tisíc kilometrů dlouhého pobřeží Tiang-si, protože na druhé straně moře leží Japonsko, nedaleko je jihokorejský ostrov Čedžu i Tchajwan a operují tam americké lodě.

Foto: Profimedia.cz

Velký čínský podvodní dron HSU001.

U pobřeží Číny loví početní čínští rybáři, z nichž mnozí jsou příslušníky polovojenské čínské námořní milice (CMM), která slouží jako zálohy. Mohou tedy lépe chápat význam podobných úlovků. Jak ale podotkl Neill, úkol členů CMM je širší. Mnohdy jsou rybářské lodi využívány ke špionáži čínských protivníků. A často nejde o obstarožní dřevěné kutry, ale moderní trawlery s ocelovými trupy a moderním komunikačním zařízením.

Čínské podvodní drony

I Čína také využívá podvodní drony. Loni při příležitosti oslav 70 let od vzniku Čínské lidové republiky byl představen velký podvodní dron HSU001, které zřejmě slouží k vypouštění menších. Loni v březnu půlce roku indonéský rybář chytil čínskou „střelu“, což ovšem „nebyla žádná střela, ale podvodní dron používaný při podmořském výzkumu“, jak uvedla indonéská policie.

Čína také loni oznámila, že vyvinula dron pro operace v Jihočínském moři.

Čína vyvinula podvodní „dron“ určený pro Jihočínské moře

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám