Hlavní obsah

Čína vyvinula podvodní „dron“ určený pro Jihočínské moře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína, která pokračuje ve zbrojení, sází na bezpilotní prostředky. Vyvinula a otestovala podvodní „dron“ s dosahem 2000 kilometrů, který by měl najít využití v oblasti Jihočínského moře, uvedl list South China Morning Post. Čína zkouší také malý dron pro boj v ulicích města, který může nést dvě rakety.

Foto: repro South China Morning Post

Článek

Podmořský stroj pojmenovaný Mořská velryba 2000 ukončil v listopadu 37 dní dlouhý nepřetržitý test v Jihočínském moři, kde urazil 2011 kilometrů, uvedla Čínská akademie věd, jejíž robotické oddělení za projektem stojí.

Zkoušky byly utajené, ale vzdálenost, kterou urazil, jasně ukazuje, že by mohl působit v oblasti sporných Paracelsových a Spratlyho ostrovů, na které si dělá Peking nároky přes nevoli sousedních zemí.

Čína uvedla do výzbroje první letadlovou loď vlastní výroby

Svět

Bezpilotní plavidlo je tři metry dlouhé, váží 200 kg a má tvar torpéda. Podle čínského listu je vybaveno umělou inteligenci a velkým množstvím čidel a senzorů, které mohou sledovat teplotu, slanost, chemické složení i biologickou aktivitu. Stroj, který se může ponořit do hloubky 2000 metrů, má však širší možnosti využití.

„Mořská velryba 2000 je vyvinuta kvůli potřebě dlouhodobého mobilního hlubokomořského průzkumu v Jihočínském moři,“ uvedl Chuang Jen z institutu pro robotiku.

Svět loni vydal na armády 41 bilionů

Zahraniční

Podle něj je stroj schopný absolvovat při jednom vypuštění „dlouhodobé mise trvající týdny a může plnit naráz více úkolů“. Dlouhá výdrž souvisí s tím, že může jak plout pod vodou jako ponorka, tak se může nechat unášet proudy.

List upozornil, že akademie odmítla odpovědět, proč se vyvíjí toto plavidlo právě pro oblast sporného Jihočínského moře, u nějž si Čína klade nároky na 90 procent jeho rozlohy. South China Morning Post zmínil, že čínské námořnictvo i civilní instituce vyvinuly mnoho typů bójí a monitorovacích stanic umístěných na dně tohoto moře. Jejich hustota v oblasti je vyšší, než jakou mají USA a další země.

Čína vyvíjí dron pro boj v ulicích

South China Morning Post také uvedl, že čínská firma Tianyi Zhongwei Aerospace Data System Technology vyvíjí útočný dron, který je určen pro podporu sil bojujících v ulicích města. Podle serveru Modern Weaponery byly už dokončeny testy palby z dronu na pozemní cíle.

Dron má dolet pět kilometrů a může vystoupat až do výšky šesti kilometrů. Může být vybaven infračervenými i laserovými čidly pro noční průzkum a vyzbrojen dvěma raketami ráže 50 mm, které lze odpalovat do vzdálenost 1000 metrů.

Čína zvažuje vybudování dalších vojenských základen v zámoří

Svět

Společnost Tianyi dodala, že bezpilotní kvadrokoptéra, tedy dron se čtyřmi rotory, může vedle průzkumu podnikat i útoky na lehká vozidla nebo i jednotlivé nepřátelské vojáky. „Je vhodná pro asymetrický střet, protiteroristické operace a operace speciálních sil i pouliční boje,“ dodala s tím, že se už vyhodnocují data získaná při střeleckých testech.

Vojenský komentátor Sung Čung-pching uvedl, že s kvadrokoptérami se snadno manévruje a mohou létat okolo budov a podnikat přesné útoky, a dokonce i střílet do oken. „Je lehký, levný, adaptabilní, takže bude-li se masově vyrábět, mohla by Lidová osvobozenecká armáda nasadit tento minidron na frontě a zlepšit svou bojeschopnost.“

Dron, který byl představen na letošním čínském aerosalonu, však spíše působí, jako by se měl používat ve městech, například při potlačování protestů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám