Hlavní obsah

Čínský prezident promluvil na summitu BRICS. K jadernému testu KLDR neřekl vůbec nic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Země uskupení BRICS, tedy Čína, Brazílie, Rusko, Indie a Jihoafrická republika, musí podpořit liberalizaci obchodu a otevření světové ekonomiky. V neděli to na úvod summitu pěti rozvíjejících se zemí BRICS prohlásil čínský prezident Si Ťin-pching. Jeho projev média kvůli nedělnímu severokorejskému nukleárnímu testu pozorně sledovala, Si se ale podle agentury DPA o zkoušce ani jednou nezmínil.

Foto: Mark Schiefelbein, ČTK/AP

Čínský prezident Si Ťin-pching hovoří během zahajovacího ceremoniálu summitu BRICS.

Článek

Si na úvod hospodářského fóra hovořil o situaci ve světě zhruba 50 minut, pokusný severokorejský jaderný výbuch ale vůbec nekomentoval. Za Peking se tak dosud oficiálně vyjádřilo jen čínské ministerstvo zahraničí, které test odsoudilo a které vyzvalo Pchjongjang, aby se podřídil rezolucím Rady bezpečnosti OSN.

Si se místo situace na Korejském poloostrově v projevu zaměřil na stav světového hospodářství, které označil za stále ne zcela zdravé. Uvedl, že ekonomická globalizace čelí novým nejistotám, což je výzva především pro rozvojové a nově industrializované státy, ačkoli tyto země vykazují silný hospodářský růst.

Pokud jde o problémy, se kterými se chudý svět musí vyrovnat, čínský prezident zmínil nedostatečnou výživu obyvatel, kdy 700 milionů lidí trpí hladem a konflikty, které nutí obyvatele k nucené migraci. „Dlouhá cesta ke globálnímu míru a rozvoji nebude jednoduchá,” dodal Si.

Očekává se, že o Severní Koreji bude Si hovořit na bilaterálním jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, které se uskuteční na okraj třídenního summitu. DPA ale poznamenala, že Si jako hostitel setkání jistě nebude chtít, aby krize na Korejském poloostrově vrcholnou schůzku zastínila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám