Hlavní obsah

Čínské lodě nezákonně brázdí vody u Filipín. Jděte do háje, vzkázal ministr

Novinky, mso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila

Navzdory zákazu, který vyplývá z rozhodnutí mezinárodního arbitrážního soudu v Haagu, v Jihočínském moři u útesu Whitsun operují čínské lodě. Filipíny požadují okamžité opuštění tohoto prostoru a tamější šéf diplomacie Teodoro Locsin zvolil svérázný způsob, jímž se práva dožaduje.

Foto: Profimedia.cz

Filipínský ministr zahraničí Teodoro Locsin.

Článek

„Číno, náš příteli, jak to jen slušně napsat? Moment... jdi do háje,“ napsal Locsin na svém twitterovém účtu. „Co děláš s naším přátelstvím? Ty. Ne my, my se snažíme. Jsi jako ohava, která se snaží získat pozornost pohledného muže, jenž chce být jen kamarád,“ dodal ministr.

Čínské velvyslanectví v Manile se k jeho komentáři nevyjádřilo. Čínští představitelé již dříve uvedli, že plavidla u sporného útesu Whitsun kontrolovala čluny, které přepravovaly uprchlíky přes rozbouřené moře.

Filipínám se však nelíbí, že čínské lodě působí ve vodách u jejich státu. Jejich činnost považují za nezákonnou. Už před pěti lety dal Filipínám za pravdu také mezinárodní Stálý arbitrážní soud v Haagu, jenž označil stavbu umělých ostrovů a další aktivity a nároky Pekingu ve vodách u Filipín za nezákonné.

Čína chce naopak kontrolu nad Jihočínským mořem zesílit a verdikt z Haagu nerespektuje.

Čína chce zesílit kontrolu nad Jihočínským mořem, verdikt z Haagu nerespektuje

Svět

Filipínské ministerstvo zahraničí minulé pondělí obvinilo čínskou pobřežní stráž ze „stínování, blokování, nebezpečných manévrů a rádiových výzev plavidlům filipínské pobřežní stráže“.

V neděli se Filipíny zavázaly k tomu, že budou pokračovat v námořních cvičeních v Jihočínském moři poblíž svých břehů. Reagovaly tak na čínskou výzvu, aby zastavily jakékoli akce, které by mohly eskalovat spory.

Filipíny od roku 2016, kdy se úřadu prezidenta ujal Rodrigo Duterte, daly celkem 78 diplomatických stížností vůči Číně a jejímu chování v Jihočínském moři.

Číňané mohou udělat, co chtějí. Navzdory verdiktu, varuje filipínský velvyslanec

Svět

Právě Duterte se ale snaží situaci deeskalovat výměnou za sliby Pekingu o investicích v hodnotě miliard dolarů.

Spor o Jihočínské moře trvá již několik let. „Čína si vyhrazuje právo vyhlásit nad Jihočínským mořem identifikační pásmo protivzdušné obrany, stejně jako už to udělala nad Východočínským mořem,“ říkal v roce 2016 náměstek ministra zahraničí Liou čen-min poté, co tribunál v Haagu odmítl čínské nároky na Scarboroughské mělčiny u Filipín.

Reklama

Výběr článků

Načítám