Hlavní obsah

Čínská letadla a lodě se opět přiblížily k Tchaj-wanu

Tchajwanské ministerstvo obrany uvedlo, že v sobotu zaregistrovalo 17 čínských letounů a pět čínských lodí operujících v blízkosti Tchaj-wanu. Peking tak dál pokračuje ve vojenských aktivitách v blízkosti ostrova, informovala agentura Reuters.

Foto: Lin Jian, ČTK/AP

Na této fotografii, kterou poskytla čínská tisková agentura Xinhua, se člen Lidové osvobozenecké armády během vojenských cvičení dívá dalekohledem na tchajwanskou fregatu Lan Yang v pátek 5. srpna 2022.

Článek

Podle Tchaj-peje čtyři čínské letouny při svých aktivitách překročily střední linii Tchajwanského průlivu, tedy neformální hranici dělící obě strany.

Tchaj-wan tento týden navštívila delegace amerického Kongresu. Dorazila nedlouho poté, co na ostrově jednala šéfka americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová.

Na Tchaj-wan přiletěla delegace amerického Kongresu, v oblasti se konají manévry

Evropa

Čína na návštěvu Pelosiové odpověděla rozsáhlými manévry, během nichž testovala i balistické střely. Peking k návštěvě amerických kongresmanů v pondělí uvedl, že „čínská armáda bude pokračovat ve cvičeních a bude připravena k boji, aby hájila suverenitu země“.

Čína demokratický Tchaj-wan považuje za svou nedílnou součást a hrozí mu vojenským zásahem v případě vyhlášení nezávislosti. Peking dlouhodobě upozorňuje ostatní státy, aby nejednaly s tchajwanskými činiteli, a nebudily tak zdání, že uznávají samostatnost ostrova.

Napadení Tchaj-wanu může ochromit celý svět

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám