Hlavní obsah

Čína zpochybňuje výsledek voleb v Hongkongu. Prý ho ovlivnili buřiči a vnější síly

Hongkong/Peking

Když zastánci demokracie jednoznačně vyhráli nedělní volby v Hongkongu, vedení města přiznalo, že výsledky bude respektovat. V pondělí večer však agentura Nová Čína označila volby za nespravedlivé, ovlivněné „násilníky“ podporovanými „vnějšími silami“. Snaží se tak zbavit legitimity nově zvolené zastupitele, uvedl list The Guardian. Správkyně Hongkongu Carrie Lamová v úterý také nezměnila svou rétoriku.

Foto: Vincent Yu, ČTK/AP

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová

Článek

„Výtržníci a protičínští hongkongští politici sklidili prospěch z nespravedlivého volebního procesu tím, že vytvořili černý teror a ochromující efekt,“ napsala státní tisková agentura Nová Čína, která se tak snaží zpochybnit úspěch protičínské opozice v Hongkongu, která získala skoro 90 procent křesel z 452. Černým terorem má na mysli vystoupení opozičních demonstrantů, kteří jsou často v černém.

Deník komunistické strany Žen-min ž´-pao také naspal, že volby byly pokřiveny násilím: „Měsíce dlouhé společenské nepokoje vážně narušily volební proces.“

Prodemokratický tábor získal ve volbách v Hongkongu většinu

Svět

Komentátorka čínské televize CCTCV Liu Sin napsala, že volby nebyly spravedlivé a že propekingští kandidáti a jejich příznivci byli obtěžováni a zastrašováni.

Foto: Vincent Yu, ČTK/AP

Správkyně Hongkongu Carrie Lamová

Správkyně Hongkongu nemění přístup 

Volby zcela vyvrátily tvrzení správkyně Lamové o mlčící většině, která se nezapojila do protestů, touží po klidu a je pro ukončení protestů. Ve svém úterním vystoupení to ale nepřiznala a opakovala svá stará tvrzení, že prý volby ukázaly, že si lidé přejí konec nepokojů.

„Jsme si vědomi že velké množství voličů přišlo odevzdat svůj hlas, aby vyjádřili pohled na mnoho témat ve společnosti včetně nedostatků ve vládnutí, které jsem připravena přijmout, a včetně nespokojenosti s (dlouhou) dobou řešení stávajícího nestabilního prostředí a ukončení násilí,“ řekla Lamová k vysoké 70procentní účasti ve volbách.

Lamová na každotýdenní tiskové konferenci slíbila, že urychlí dialog a zřídí komisi, která se má zabývat hluboko zakořeněnými sociálními problémy, jež přispěly k rozhořčení obyvatel. Nijak se ale nezmínila o pěti požadavcích opozice zahrnujících větší demokracii i nezávislé vyšetřování policejního násilí, které vedlo ke dvěma obětem na životech a stovkám zraněných.

V projevu se hlavně zaměřovala na nutnost ukončit násilné protesty, což podle ní ukázaly i volby: „Obyvatelé Hongkongu si uvědomili velmi jasně, že Hongkong nemůže dál tolerovat tuto chaotickou situaci.“ Uvedla, že ji ústřední vláda v Pekingu z neúspěchu ve volbách neviní.

Reklama

Související články

V Hongkongu se vzdali další studenti

Šest maskovaných prodemokratických demonstrantů z hongkongské polytechnické univerzity se v pátek ráno vzdalo policistům. Informovala o tom agentura AP. Ta...

Výběr článků

Načítám