Hlavní obsah

Čína mě mučila, chtěla znát roli Británie v hongkongských protestech, tvrdí bývalý člen konzulátu

– Hongkong

Čínská tajná policie mě mučila kvůli informacím o vůdcích hongkongských protestů, tvrdí bývalý pracovník britského konzulátu v Hongkongu Simon Cheng. Podle britské vlády je výpověď 29letého muže důvěryhodná. Ministr zahraničí Dominic Raab si nechá předvolat čínského velvyslance, napsala BBC.

Foto: Profimedia.cz

Demonstranti v Hongkongu vyjádřili podporu zmizelému Simonu Chengovi

Článek

Čínské ministerstvo zahraničí ani policie se k případu zatím nevyjádřily.

„Spoutali mě, zavázali mi oči a začali mě mučit. Říkali, že jsou od tajné policie a žádná práva tady nemám,“ řekl Cheng.

„Jsme pobouřeni zacházením s panem Chengem. Očekáváme, že čínské úřady vše přezkoumají a potrestají odpovědné osoby,“ uvedl pro BBC Raab.

Hongkongskou ministryni v Londýně napadl a zranil rozzuřený dav

Evropa

Hongkongský občan Cheng byl zadržen 8. srpna na nádraží West Kowloon, odkud byl vlakem převezen do čínského Šen-čenu. Propuštěn byl 24. srpna.

Mlácení do citlivých míst

„Chtěli vědět, jakou roli hraje v protestech Velká Británie. Jestli demonstrantům pomáhá, jaké prostředky jim posílá,“ vyprávěl bývalý člen britského konzulátu pro BBC. Pod nátlakem tajné policie Cheng prozradil přístupové heslo na svůj mobil, účty na sociálních sítích i podrobnosti o některých účastnících protestů.

Cheng popsal praktiky, kterým ve vazbě čelil. „Hodiny jsem musel být v podřepu u zdi. Za jakýkoli pohyb mě mlátili přes kotníky a další citlivá místa,“ uvedl.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý pracovník britského konzulátu v Hongkongu Simon Cheng

Čína se netají tím, že Cheng pobýval ve vazbě v pevninské části země. Podle úřadů byl zatčen, protože platil prostitutkám za sex.

Cheng k tomu dodal, že se jedná o krycí historku. Ve vazbě ho prý tajná policie donutila natočit dvě videa. Na jednom se přiznal k tomu, že platil prostitutkám za sex, na druhém k vlastizradě.

Jak zareagují demonstranti?

Cheng dále uvedl, že ve vazbě viděl další obyvatele Hongkongu. Očekává se, že jeho výpověď ještě více podnítí demonstranty. Ti se obávají, že svoboda jejich města je pod čínskou vládou narušována.

Demonstrace v Hongkongu jsou namířeny proti vládě bývalé britské kolonie, která se v roce 1997 vrátila pod čínskou správu a v současnosti je spravována podle principu jedna země, dva systémy. Ten má zaručovat demokratické zřízení a autonomní výsady.

V Hongkongu po šesti dnech otevřely školy. Někteří studenti zůstávají v obklíčené univerzitě

Svět

Simon Cheng před svým zatčením dva roky pracoval pro britský konzulát v Hongkongu a kvůli tomuto zaměstnání musel často cestovat po pevninské Číně. V červnu se dobrovolně přihlásil k tomu, že shromáždí informace o stavu protestů v Hongkongu.

V rozhovoru s BBC uvedl, že hledá azyl a do Hongkongu už se nevrátí, „protože by to pro něj bylo příliš nebezpečné“. Odmítl ale i pracovní vízum od Velké Británie.

Reklama

Výběr článků

Načítám