Hlavní obsah

Čína ohlásila první případ lidské nákazy ptačí chřipkou

– Peking

U jednačtyřicetiletého muže z východočínské provincie Ťiang-su se potvrdila nákaza ptačí chřipkou H10N3. Stal se tak prvním člověkem na světě, u něhož se virus prokázal, napsala agentura Reuters s odkazem na čínskou Národní zdravotní komisi.

Foto: Profimedia.cz

Virus ptačí chřipky pod mikroskopem

Článek

Muž z města Čen-ťiang byl hospitalizován 28. dubna poté, co se u něj objevila horečka a další symptomy. Podle čínské komise se 28. května potvrdilo, že má virus ptačí chřipky H10N3. Jak se jím nakazil, komise neuvedla.

H10N3 je méně patogenní, tedy relativně méně vážný kmen ptačí chřipky a riziko jeho šíření ve velkém měřítku je velmi malé, dodala komise. Stav nakaženého muže je stabilní a je připravený na propuštění z nemocnice. Sledování kontaktů, s nimiž byl ve spojení, žádné další případy nákazy neodhalilo.

Ptačí chřipku potvrdili v malochovu na Strakonicku. Blízko je Vodňanská drůbež

Ekonomika

V Číně se vyskytuje mnoho různých kmenů ptačí chřipky a některými se sporadicky nakazí i lidé. Obvykle jde o osoby, které pracují s drůbeží. Žádný podstatnější počet lidí nakažených ptačí chřipkou se neobjevil od let 2016-2017, kdy po nákaze kmenem H7N9 zemřelo asi 300 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám