Hlavní obsah

Ptačí chřipku potvrdili v malochovu na Strakonicku. Blízko je Vodňanská drůbež

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Vodňanech na Strakonicku v Jihočeském kraji potvrdili veterináři 34. letošní ohnisko ptačí chřipky v malochovu s devíti slepicemi. V úterý to uvedl za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer. V blízkosti ohniska je podnik Vodňanská drůbež, který je součástí koncernu Agrofert. Potvrzen byl subtyp choroby H5N8.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Snímek z likvidace drůbeže v Kosičkách na Královéhradecku (ilustrační foto)

Článek

„Chovatelce uhynuly dvě z devíti slepic. V blízkosti chovu se nachází rybník, mohlo dojít ke kontaktu s volně žijícími vodními ptáky,” uvedl Majer. Zbývající slepice veterináři utratí.

„Kolem ohniska bude vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a pásmo dozoru o poloměru deseti kilometrů a v těchto pásmech budou vyhlášena mimořádná veterinární opatření,” doplnil.

Ptačí chřipka kosí na Královéhradecku chovy

Ekonomika

V Česku by neměl být kvůli chřipce problém s produkcí vajec, přestože bylo vybito již přes 170 tisíc nosnic. Nemoc letos zasáhla mimo jiné chov 170 tisíc slepic v Kosičkách na Královéhradecku. Kosičky leží v oblasti, kde bylo od poloviny března zasaženo ptačí chřipkou devět chovů kachen společnosti Perena se 75 tisíci ptáky.

Ptačí chřipka je nebezpečná pro ptáky, dosud se předpokládalo, že se na lidi nepřenáší. V únoru ale oznámilo Rusko, že zaznamenalo první přenos kmene viru ptačí chřipky A(H5N8) na člověka. Přenos choroby se zatím neprokázal z člověka na člověka ani ze zpracované drůbeže na lidi.

Reklama

Související články

Ohnisek ptačí chřipky už je devatenáct

Devatenácté letošní ohnisko ptačí chřipky je v malochovu v Osadě Labíčko u Čelákovic ve Středočeském kraji v okrese Praha - východ. Chovatel tam měl zhruba 40...

Výběr článků

Načítám