Hlavní obsah

Čína bude mít moderní armádu v roce 2020, tvrdí Pentagon

Novinky, BBC,
Washington

Americké ministerstvo obrany varovalo, že poměr sil na Dálném východě se změní kvůli Číně. Ve výroční zprávě o čínských ozbrojených silách, která byla zveřejněna ve čtvrtek, stojí, že Pekingu se podařilo překonat klíčové technologické problémy.

Článek

Podle zprávy je hlavním čínským záměrem předejít případnému zapojení USA do případného konfliktu s Tchaj-wanem, který Čína stále považuje za své území. I když podle zprávy Čína rozšiřuje záběr svých zájmových oblastí, Tchaj-wan je prioritou.

„Peking rozvíjí schopnosti odstrašit, zdržet nebo znemožnit případnou americké podporu ostrovu během konfliktu,“ stojí ve zprávě.

Čína okamžitě zprávu odmítla s tím, že USA přehánějí hrozby ze strany Číny. „Je zvláštní, že Pentagon, jehož rozpočet činí skoro 700 miliard dolarů a podílí se na celkových nákladech na zbraně ve světě 40 procenty, rutinně ukazuje prstem na Čínu, jejíž armáda utrácí jen malý podíl toho, co spotřebuje Pentagon každý rok,“ stojí v komentáři Nové Číny. V roce 2011 by měl čínský vojenský rozpočet vzrůst o 12,7 procenta na 91,5 miliardy dolarů, někteří odborníci ale tvrdí, že je ve skutečnosti větší.

Čína modernizuje, ale zatím má omezené možnosti

Podle zprávy se Čína snaží dosáhnout toho, aby případné spory mohla vyřešit ke svému prospěchu. Zatím ale jsou její možnosti omezené. Podle zprávy čínský bojový letoun páté generace s vlastnostmi Stealth J-20 nebude nasazen operačně před rokem 2018. Letadlová loď, kterou získala Čína z Ukrajiny, může být v operační službě už příští rok, podle zprávy ale potrvá nějakou dobu, než budou pro ni vycvičeni piloti.

Foto: Reuters

První čínská letadlová loď je přestavěné sovětské plavidlo Varjag.

Podle zprávy udělala Čína také pokrok ve vesmírných a kybernetických projektech: „Vyvinula multidimenzionální program, který zvyšuje schopnosti omezit nebo zabránit použití vesmírných prostředků během krizí a konfliktů.“

Čína už před čtyřmi lety dokázala sestřelit vlastní meteorologickou družici Feng-jün 1C.

Zpráva také zmiňuje pokusy proniknout do amerických počítačových systémů, které připisuje Číně.

V závěru zpráva vyzývá k upevnění americko-čínských vojenských vztahů, které byly zmrazeny v roce 2010 čínskou stranou na protest proti tomu, že USA prodaly zbraně Tchaj-wanu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám