Hlavní obsah

Chováte se jako Severní Korea, kritizuje Tchaj-wan Čínu za vojenská cvičení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tchaj-pej

Čína v reakci na návštěvu americké předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové v Tchaj-peji zahájila ve čtvrtek vojenské cvičení poblíž Tchaj-wanu. Došlo také na odpalování raket v blízkosti ostrova, což tchajwanské ministerstvo zahraničí přirovnalo k chování Severní Koreje.

Foto: Huizhong Wu, ČTK/AP

Čínská fregata třídy Čcheng Kung vypálila protiletadlovou raketu

Článek

Odpalováním raket Čína „napodobila” KLDR, uvedlo ministerstvo a vyzvalo Peking k sebeovládání. „Důrazně odsuzujeme čínskou vládu, že následovala příkladu Severní Koreje a úmyslně odpalovala rakety do vod poblíž jiných zemí,” stojí v prohlášení.

„Vyzýváme mezinárodní společenství, aby jednotně odsoudilo vojenskou hrozbu ze strany Číny,” pokračuje ministerstvo.

Čínská armáda ráno zahájila vojenské cvičení včetně ostré střelby ve vodách a ve vzdušném prostoru obklopujícím Tchaj-wan. Zvýšená činnost čínské armády je reakcí na návštěvu Pelosiové, která byla na Tchaj-wanu v úterý.

Čína zahájila vojenské cvičení v blízkosti Tchaj-wanu, vypálila balistické rakety

Svět

Peking považuje demokratický Tchaj-wan za vzbouřeneckou provincii a za legitimní součást svého území. Podle oficiální politiky „jedné Číny” na ostrově neexistuje samostatná politická entita. Tchaj-wan od roku 1949 funguje de facto nezávisle, má vlastní vládu a demokratické třízení, zatímco v pevninské Číně pokračuje režim jedné strany.

Číně už podporu vyjádřilo Rusko. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že Čína má v rámci suverenity právo uskutečnit vojenská cvičení kolem Tchaj-wanu. Spojené státy podle Moskvy jen přilévají olej do ohně.

Reklama

Výběr článků

Načítám