Hlavní obsah

Češky unesené v Pákistánu jsou na svobodě

Novinky, ČTK, aš, lž
Aktualizováno

Dvě 27leté Češky - Antonie Chrástecká a Hana Humpálová, které byly uneseny 13. března 2013 v Pákistánu, jsou na svobodě. Informovala o tom v sobotu ČT24 s odvoláním na turecká média. Turecká zpravodajská agentura Anadolu uvedla, že již v pátek překročily turecké hranice.

Unesené Češky jsou na svobodě

 
Článek

Premiér Bohuslav Sobotka v sobotu pro ČT uvedl, že se obě Češky vrátily do vlasti,  a že je rád, že to může potvrdit."Dovoluji si i jménem rodin požádat média o respektování jejich soukromí a sám za sebe oběma děvčatům přeji pokud možno rychlé zotavení a návrat do běžného klidného života,"

Do turecké provincie Van se dostaly v pátek večer po dvouměsíčním intenzívním jednání, uvedl představitel charity IHH Izzet Sahin.

Sahin uvedl, že se na charitu před dvěma měsíci obrátily rodiny poté, co vyčerpaly všechny ostatní možnosti: „Použili jsme veškeré nástroje, co jsme měli k dispozici, abychom je dostali zpátky. Bezpečně jsme je předali rodinám.“ Jak se je podařilo dostat na svobodu, neuvedl.

Mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová řekla, že česká diplomacie zná cestu a způsob, jakým se unesené Češky dostaly domů, nechce ho ale zatím komentovat. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, který poděkoval IHH, dívky překročily irácko-turecké hranice.

Dva roky v zajetí

Turecká média zveřejnila fotografie propuštěných Češek, z nichž je zřejmé, že obě ženy jsou v pořádku. Vypadají unaveně a pohuble, ale stojí na nohou a nezdá se, že by byly zraněné.

Foto: Anadolu

Záběr propuštěných Češek zveřejněný agenturou Anadolu

"Pořád nemůžu uvěřit tomu, že jsem tady. Dokonce i teď se bojím, že je to jen sen," citovala agentura Anadolu Chrásteckou.

Humpálová dodala: „Poprvé za dva roky jsme viděli slunce a kolem sebe usmívající se lidi.”

Foto: Interpol.org, ČTK

Na archivním snímku je Antonie Chrástecká vlevo a Hana Humpálová.

„Anatolie a Hana byly zajaté dva roky, což pro ně bylo velmi těžké,“ uvedl Sahin.

Humpálová řekla po propuštění, jak zlé bylo zajetí: „Bylo to velmi těžké. Poprvé jsme viděly zbraně a ozbrojené muže. Stále nevíme, kdo nás unesl. Ze zbraní se střílelo a explodovaly bomby. Myslely jsme na své rodiny a udržovaly naživu naději, že v jeden den budeme zachráněny.“

Antonie Chrástecká a Hana Humpálová byly uneseny u Taftanu v pákistánské provincii Balúčistán krátce poté, co překročily íránsko-pákistánskou hranici. Mířily do Kvéty. Cestovaly do Indie.

Unesené Češky v Pákistánu mluví na novém videu o smrtiVideo: Ministerstvo zahraničních věcí

Mikrobus, jímž jely v doprovodu místního policisty, zastavil ozbrojený gang a dívky odvedl.

Poté se objevilo video s unesenými, ale v posledních měsících o sobě únosci nedávali žádné zprávy.

Světlo naděje

Už ve čtvrtek se v závěru své třídenní cesty po Libereckém kraji opatrně vyjádřil prezident Miloš Zeman. Nechtěl však být konkrétní. „Na tuto otázku vám úmyslně neodpovím. Nikoliv proto, že bych neměl vůbec žádné informace, ale protože nechci ohrozit životy těchto dívek. Nicméně jsem o něco málo optimističtější, než jsem byl dříve,“ řekl opatrně novinářům prezident.

Reklama

Výběr článků

Načítám