Hlavní obsah

Češky unesené v Pákistánu by mohly být v Afghánistánu

Islámábád
Aktualizováno

Češky Hana Humpálová a Antonie Chrástecká, unesené před dvěma lety v pákistánské provincii Balúčistán, jsou už možná v Afghánistánu. Podle pákistánského serveru Dawn to oznámil ředitel Národního úřadu pro krizové situace (NCMC) Saúd Azíz senátnímu výboru pro vnitřní bezpečnost. Pákistánské ministerstvo zahraničí se mělo v pondělí ve věci obrátit na afghánskou vládu.

Foto: Facebook

Češky unesené v Pákistánu

Článek

České úřady nechtějí záležitost komentovat, ministerstvo zahraničí už dříve upozorňovalo, že jakákoliv širší publicita by mohla rozmetat šance na propuštění mladých žen.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

NCMC dříve uvedla, že Češky cestovaly v autobuse, který nedaleko městečka Nok Kundi přepadla skupina deseti až dvanácti ozbrojenců, z nichž někteří byli oděni do uniforem pohraničníků.

Gang prý řidiči řekl, že jsou příslušníky tajné služby a mají za úkol mladé Češky zatknout. Ty pak naložili do svého auta a odjeli směrem k afghánské hranici.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Únosci se kromě zveřejnění dvou videí, z nichž není jasné, kde byla pořízena, za dva roky neozvali. Nikdo nechce vyjednávat o případném výkupném.

"Únosci se neozvali, není po nich (Češkách) žádná stopa," řekl bez dalších podrobností zvláštnímu zpravodaji ČTK minulý týden policista, který pracoval pro pákistánskou tajnou službu a který si nepřeje zveřejnit své jméno.

Situace není běžná

Skutečnost, že únosci o sobě nedali za celé dva roky vědět, je podle něj v Pákistánu neobvyklá. "Pokud by byly uneseny pro výkupné, únosci se po nějakém čase ozvou. Může to trvat měsíce, ale ne roky," tvrdí.

Jeho slova potvrzuje Vahíd Chalfe z pákistánského deníku Dawn. "Je to velmi neobvyklé," souhlasí. "Možná se dostali do rukou někomu, kdo je chtěl prodat nějaké ozbrojené skupině, ale pak se něco stalo, protože je kolem toho naprosté ticho," dodal v rozhovoru minulý týden.

Češky unesené v Pákistánu žádají o pomoc, jejich životy jsou v ohroženíVideo: Facebook

Únosci v minulosti zveřejnili video, na němž žádají propuštění pákistánské vědkyně Áfíi Siddíkíové, uvězněné v USA na 86 let za terorismus. Podle Azíze výzvědná služba ISI zjišťovala, kde bylo video pořízeno, na její odpověď se však stále čeká.

Unesené Češky v Pákistánu mluví na novém videu o smrtiVideo: Ministerstvo zahraničních věcí

Dvojici 25letých kamarádek z České republiky unesla skupina ozbrojenců v jihozápadní pákistánské provincii v březnu 2013. Češky jely přes Pákistán z Íránu do Indie. V říjnu téhož roku se na internetu objevilo také video, v nichž obě prosí českou vládu o pomoc a upozorňují na svoji špatnou situaci, v níž jim hrozí smrt.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám