Hlavní obsah

Česko patří mezi nejsvobodnější státy světa

Česká republika a její sousedé patří do skupiny nejsvobodnějších států světa - uvádí to aktuální žebříček míry svobody ve světě sestavovaný americkou nevládní organizací Freedom House (FH). Zlepšení podle něj nastalo například v Libyi a v Egyptě, naopak zhoršení na Ukrajině či v Rusku.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Česko a další státy regionu jako Slovensko, Polsko, Rakousko a Slovinsko si vysloužily na škále od jedné do sedmičky nejlepší hodnocení jak za svobodu politických, tak občanských práv. Maďarsko a Chorvatsko dostaly za občanská práva "dvojku". Srbsko, Rumunsko či Bulharsko byly hodnoceny druhým stupněm za politická i občanská práva.

V hodnocení FH jsou pokládány za svobodné země, které jsou hodnoceny nejhůře stupněm 2,5. Svoboda je přitom v tomto pojetí spojována s otevřenou politickou soutěží, respektováním občanských práv, aktivní občanskou společností a svobodnými médii.

Do skupiny pouze "částečně svobodných" zemí zařadila FH například Ukrajinu, která dosáhla jen na stupeň čtyři v hodnocení politických práv a na stupeň tři za občanské svobody.

Svobodných je 90 zemí

Organizace založená v roce 1941 označila za svobodné 90 zemí, za částečně svobodné 58 zemí a za nesvobodné 47 států. Do nejhorší kategorie spadají například Eritrea, Severní Korea, Rovníková Guinea, Somálsko, Súdán, Sýrie, Saúdská Arábie nebo Turkmenistán.

Libye a Egypt patří mezi státy, které díky úspěšným volbám postoupily z loňského umístění v kategorii nesvobodných zemí mezi částečně svobodné.

Výraznější meziroční zhoršení naopak bylo zaznamenáno u Ruska, Ukrajiny, Kazachstánu, Turecka, Mali či Nigérie. Například Rusko se známkami šest a pět už Freedom House pokládá za nesvobodnou zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám