Hlavní obsah

Čecha v Libyi nestihli evakuovat, radikálové byli rychlejší

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Rakouská ropná společnost VAOS v Libyi dostala minulý týden avízo o bezpečnostní hrozbě a zahájila evakuaci svého personálu. Ozbrojení radikálové ale byli rychlejší a cizinci u ropného pole Ghaní, včetně Čecha Pavla H., už odjet do bezpečí nestihli. Vyplývá to z aktuálního vyjádření, jež VAOS poskytlo ve středu Právu.

Foto: Hani Amara, Reuters

Kouř nad letištěm v Tripolisu. Ilustrační foto

Článek

„Vzhledem k informaci od našeho poskytovatele bezpečnosti a místních kontaktů nařídil VAOS brzy odpoledne v pátek 6. března evakuaci svých areálů v Ghaní a Zella. Bohužel ti v Ghaní byli obklíčeni a násilně odvezeni ozbrojenou milicí krátce předtím, než mohli odjet,“ uvedla firma.

Potvrdila, že areál byl obklíčen „značným počtem vozidel patřících neznámé ozbrojené skupině, pět ozbrojenců vstoupilo na základnu a shromáždilo veškerý personál, než je naložili na vozidla, a ujeli“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Těžba byla zastavena již koncem února

Areál Zella leží asi 90 minut jízdy jihozápadně od Ghaní. „Větší evakuace našeho areálu Zella – zahrnující 51 cizinců – proběhla úspěšně, jsou nyní v bezpečí v jiném našem areálu a čekají na evakuaci“.

Firma zdůrazňuje, že od státní libyjské ropné společnosti (NOC) nedostala „žádnou písemnou ani ústní výstrahu přímo se týkající doporučení k evakuaci“.

S ohledem na bezpečnost unesených nadále odmítá zveřejnit jejich jména. Potvrzuje jen, že jde o jednoho Čecha, jednoho Rakušana, čtyři Filipínce, dva Bangladéšany a jednoho Ghaňana.

Společnost ve sdělení uvádí, že preventivní odsun části personálu z Ghaní do bezpečnější lokality začal již koncem února – jako vždy, když klient (těžební společnost) zastaví produkci.

„Koncem února jsme se rozhodli snížit počet osazenstva na minimální počet vzhledem k tomu, že náš klient zastavil těžbu, a vzhledem k panující bezpečnostní situaci. Nepotřebný personál byl odvezen na neurčito do našeho areálu Zella do doby, než se obnoví těžba, což by samo o sobě signalizovalo, že se bezpečnostní situace značně zlepšila.“

„Kdo chce odjet, může kdykoli“

„Běžné obsazení areálu Ghaní činí 62 zaměstnanců a to bylo sníženo na pouhých 14 – z toho bylo 11 cizinců a tři místní Libyjci,“ uvedl VAOS.

Rakouská firma upřesnila, že má bezpečnostního ředitele, k zajištění fyzické ochrany svých lidí a získávání potřebných informací o situaci využívá zřejmě soukromou službu.

Uvádí, že pohyb zaměstnanců se mimo práci přísně omezuje na areál základny a cestovat mohou jen v noci například ze zdravotních důvodů.

„VAOS dává běžně vědět všemu zahraničnímu personálu, že má absolutní právo se kdykoli vrátit domů,“ na což jej pravidelně upozorňuje, a od každého chce písemné vyjádření, zda hodlá v Libyi pracovat dál. Společnost cestu domů zařizuje a hradí.

„Ti, kdo zůstávají, tak činí dobrovolně,“ uvádí VAOS ve sdělení zaslaném Právu a připomíná, že během libyjské revoluce 2011 byla jednou z mála firem, která evakuovala všechny své zahraniční zaměstnance.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám