Hlavní obsah

Čas na jednání se Severní Koreou vypršel, prohlásili Američané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Čas pro další jednání s režimem severokorejského vůdce Kim Čong-una vypršel. Spojené státy po dalším testu balistické střely KLDR už nebudou žádat Radu bezpečnosti OSN o zpřísnění sankcí vůči Pchjongjangu. Reagovat budou jinak. V neděli to prohlásila to americká vyslankyně při OSN Nikki Haleyová.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

„Čas na jednání vypršel. Na Severní Koreu bylo uvaleno již několik rezolucí Rady bezpečnosti a Pchjongjang je bezstarostně porušuje,“ cituje Haleyovou CNN. Američané se tedy rozhodli jít jinou cestou. V úvahu přichází mimo jiné i vojenské řešení.

Čína proto v přesouvá na hranice s KLDR desítky tisíc vojáků. Bojí se, že k ozbrojenému konfliktu na Korejském poloostrově skutečně dojde. [celá zpráva]

Foto: Profimedia.cz

Americká vyslankyně při OSN Nikki Haleyová

Severní Korea v pátek vyzkoušela mezikontinentální balistickou střelu, která by zřejmě mohla být schopna zasáhnout některé z amerických velkoměst nebo měst spojenců Spojených států. [celá zpráva]

Peking se musí rozhodnout

Zkoušku balistické střely odsoudily kromě USA také Japonsko, Jižní Korea a Čína. Ta je prakticky jediným spojencem KLDR a podle Washingtonu na Kim Čong-una nevyvíjí dostatečný tlak.

Haleyová se proto nechala slyšet, že se „Peking musí rozhodnout, zda konečně učiní rozhodující krok a postaví se Pochjongjangu. Americký prezident Donald Trump Čínu kritizoval už o víkendu.

„Naši bláznivý lídři dovolili, aby Čína s KLDR každoročně obchodovala v hodnotě stovek miliard dolarů a neudělala pro nás, pokud jde o Severní Koreu, vůbec nic. Jen mluvila,“ napsal Trump na Twitteru. Chování Pekingu ho prý velice zklamalo.

Anketa

Myslíte si, že skutečně hrozí vojenský konflikt se Severní Koreou?
Ano
87 %
Ne
13 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3714 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám