Hlavní obsah

Budovu jihoafrického parlamentu v Kapském Městě zachvátil rozsáhlý požár

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V sídle jihoafrického parlamentu v Kapském Městě v neděli ráno vypukl rozsáhlý požár. Ze střechy budovy šlehaly plameny a dým byl vidět na kilometry daleko, informovala agentura Reuters. Úřady po několika hodinách oznámily, že hasiči mají situaci pod kontrolou. Co oheň způsobilo, dosud není jasné. Zatím nejsou hlášeny žádné oběti na životech ani zranění, vzhledem k volným dnům parlament v současné době nezasedá.

Foto: Sumaya Hisham, Reuters

Požár parlamentu v Kapském městě

Článek

Podle prvotních informací agentury AFP vzplála budova Národního shromáždění a hořela i střecha. Mluvčí záchranné služby nad ránem informoval o prasklinách ve stěnách budovy.

Foto: Mike Hutchings, Reuters
Foto: Mike Hutchings, Reuters
Foto: Mike Hutchings, Reuters

Oheň vypukl brzy ráno a na místě zasahují podle médií desítky hasičů. Okolí parlamentu bylo uzavřeno a zátarasy podle AFP dosahují k nedaleké katedrále, ve které se v sobotu konal pohřeb emeritního arcibiskupa a bojovníka proti apartheidu Desmonda Tutua.

Zatímco jihoafrická vláda sídlí v hlavním městě Pretorii, parlament úřaduje z Kapského Města. Dvoukomorový parlament tvoří Národní shromáždění a horní komora zvaná Národní rada provincií. Komplex jeho budov se skládá ze tří částí, z nichž nejstarší pochází z roku 1884, poznamenal server BBC. Národní shromáždění sídlí v novějších částech postavených ve 20. století.

Ničivý požár zasáhl Kapské Město loni v dubnu. Oheň vzplál na Stolové hoře a částečně poškodil místní univerzitu, která obsahovala vzácnou sbírku afrických archivů.

Reklama

Výběr článků

Načítám