Hlavní obsah

Britský diplomat zachránil v Číně tonoucí ženu

Peking

Britského diplomata v Číně oslavují jako hrdinu za to, že v oblečení skočil do řeky a zachránil tonoucí mladou ženu. Video zachycující událost se virálně šíří jak v Číně, tak v Británii. Informoval o tom deník The Guardian.

Foto: Twitter/Uk in China

Britský diplomat skočil v Číně do vody na pomoc tonoucí ženě

Článek

Jednašedesátiletý Stephen Ellison, který je generálním konzulem ve středočínském Čchung-čchingu, se procházel po břehu řeky, když v tom uklouzla na břehu 24letá žena a spadla do hluboké vody. Na videu natočeném kolemjdoucími je vidět, jak se žena potýká s proudem, na chvíli zmizí pod lávkou a za ní se patrně v bezvědomí vynoří čelem ke dnu.

Ellison skočil duchapřítomně do vody, aby ji zachránil. Kritičtí uživatelé sociálních sítích se ptali, proč tolik lidí sledovalo ze břehu, jak se žena topí, místo aby se jí sami pokusili zachránit život. Někteří podotýkali, že jen málo Číňanů umí plavat, jiní zas, že lidé v Číně mají obecně strach stát se součástí veřejného incidentu.

Nahrávku opatřenou titulkem „Jsme na generálního konzula nevýslovně hrdí” zveřejnilo na svém twitterovém účtu britské velvyslanectví v Pekingu, brzy měla desetitisíce shlédnutí. Ellisona ukazuje, jak si kvapně zouvá boty, ve strakatých ponožkách a vycházkovém oblečení skáče do proudu, doplave k ženě a chytí se hozeného záchranného kruhu. Pak ji vytáhnou na břeh další lidé.

Diplomat později uvedl, že ženou, která je původem z Wu-chanu a v Čchung-čchingu studuje, událost otřásla, ale pomalu se z ní zotavuje. Je však údajně velice vděčná a příští víkend jej pozvala na rodinnou večeři.

Čínské ledovce tají šokujícím tempem

Věda a školy

„Když muž v takto pokročilém věku zachrání cizí osobu z vody v tak chladném počasí bez ohledu na svou vlastní bezpečnost, je to hrdina a gentleman,” zněl na čínské sociální síti Weibo jeden z komentářů, jemuž dalo „lajk” téměř 2000 lidí.

Vztahy Spojeného království s Čínou procházejí složitým obdobím poté, co Peking de facto ukončil politickou autonomii bývalé britské kolonie Hongkongu a kdy Británie z bezpečnostních důvodů zakázala účast čínské technologické firmy Huawei na budování britských telekomunikačních sítí páté generace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám