Hlavní obsah

Britové se předčasně stáhnou z Afghánistánu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská armáda v příštím roce odvolá z Afghánistánu téměř polovinu vojáků, kteří tam působí. S odkazem na zdroje z velení to uvedl list The Independent. Očekává se, že plánované stažení ve středu oficiálně potvrdí ministerský předseda David Cameron.

Foto: Reuters

Britští vojáci v Afghánistánu

Článek

Severoatlantická aliance plánuje stažení svých kontingentů do konce roku 2014, jednotlivé země účastnící se mise ISAF ale omezují počty vojáků už nyní.

Británie má v Afghánistánu 9 500 příslušníků armády, ale na konci dalšího tradičně „horkého“ léta jich tam ponechá už jen zhruba 5 000, napsal britský deník. Poznamenal také, že přesný harmonogram britského odchodu bude sladěn s plány Američanů. Prezident USA Barack Obama naznačil, že o detailech stahování rozhodne na přelomu roku.

Také Američané Afghánistán postupně opouštějí. Letos odjelo 23 000 vojáků a v současnosti jich tam působí 60 000. Už předloni se stáhlo 11 000 amerických příslušníků armády.

Česká armáda má v Afghánistánu téměř 500 svých členů. Jsou nasazeni v hlavním městě Kábulu a v provinciích Lógar a Vardak. [celá zpráva]

Mezinárodní koalice působí v Afghánistánu od sklonku roku 2001.

Reklama

Výběr článků

Načítám