Hlavní obsah

Lovecká sezóna skončila, oddychli si čeští vojáci v Afghánistánu

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před šesti lety se afghánské provincii Lógar nejtěžší boje většinou vyhýbaly. Letos ale bylo všechno jinak. Počet útoků rostl a letos patřily základny a spojenečtí vojáci, včetně českých, v Lógaru k nejohroženějším v celé zemi.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Čeští vojáci ve Wardaku.

Článek

Podpořit české vojáky v Afghánistánu přijel ještě před svátky náčelník generálního štábu Petr Pavel.

Naštěstí se s blížící se zimou situace v celém Afghánistánu poněkud uklidňuje, protože se hodně bojovníků z řad Al-Káidy a Tálibánu stáhlo do Pákistánu, aby načerpali síly na příští jaro. Poeticky to vyjádřil jeden z českých důstojníků: „Lovecká sezóna skončila, čerti jsou už doma.“ Vánoční svátky tak vojáci snad stráví v relativním klidu.

V srpnu a v září na základnu dopadaly rakety i třikrát denně. Útoků bylo nejvíce v historii.
velitel Josef Kopecký

Pro zlepšení nálady vojáků s sebou náčelník štábu přivezl i baviče Rudu z Ostravy. Tomu se podařilo alespoň na chvíli vytrhnout vojáky z drsné reality. Generála Pavla například otituloval generálním tajemníkem a Lógar překřtil na Lógr. Vojáci pak stáli dlouhou frontu, aby se s Rudou mohli vyfotit.

Nad dárky z domova plakali

Pavel přivezl vojákům i dárky, některým také balíčky a vzkazy od rodin. Při vybalování kreseb a vzkazů od dětí se mnozí statní vojáci neubránili slzám.

„V srpnu a v září na základnu dopadaly rakety i třikrát denně. Útoků bylo nejvíce v historii,“ řekl Právu v úterý na lógarské základně Shank velitel české jednotky Josef Kopecký.

Útočníci většinou nemají dobrou mušku, přesto se jim podařilo zabít několik amerických vojáků a afghánských pracovníků. Po útoku raketou byl těžce zraněn jeden český voják. Povstalci na základnu útočili i po zemi, u vstupní brány odpálili plně naložené auto trhavinou.

Foto: Oldřich Danda, Právo

Bavič Ruda z Ostravy s vojáky na základně v Lógaru.

Tlakovou vlnu ucítili i čeští civilní experti z rekonstrukčního týmu uprostřed obrovské základny. „Kdo seděl proti výbuchu, toho to shodilo i se židlí. Mě to namáčklo na stůl,“ řekla šéfka rekonstrukčního týmu Magdalena Pokludová.

Útočníci začali navíc využívat toho, že spojenci nesmí střílet tam, kde jsou civilisté, hlavně ženy a děti. „Často se při odpalování raket obklopí dětmi a my nemůžeme ohrožovat obyvatelstvo, které jsme sem přišli chránit,“ poznamenal Kopecký.

Proti útočníkům proto musí vyrážet do terénu. Pomohlo i to, že se na ostřelovače více zaměřila i afghánská armáda, která převzala od spojenců ochranu nad částí provincie.

Ve Wardaku je to drsné

Asi nejdrsnější službu má padesátka českých vojáků na malé základně v provincii Wardak, která leží ve výšce, jakou mají vrcholky Vysokých Tater. V zimě tu jsou až třicetistupňové mrazy.

„V takové zimě se už ubytovací buňky nevytopí. Potom radši trávíme volný čas v zasedací místnosti, kterou společně zadýcháme,“ prozradil ve čtvrtek Právu jeden z vojáků, který už jednou misí v Afghánistánu prošel.

Místní nám často říkají: Vaše vlajka je váš pancíř.
lékař Petr Jaroš

V současnosti je v Lógaru okolo tří set českých vojáků a čtyři civilní experti. Na svém účtu má rekonstrukční tým za pět let přes 140 projektů. Češi v Lógaru zbudovali školy, jezy či vodní nádrže.

Podle vojenského lékaře Petra Jaroše mají Češi v Lógaru mezi obyčejnými lidmi dobré jméno, a to právě hlavně díky rekonstrukčnímu týmu. „Místní nám často říkají: Vaše vlajka je váš pancíř,“ řekl Jaroš.

Svou činnost tu český rekonstrukční tým v lednu definitivně ukončí a do konce roku by měli vojáci svou část základny vyklidit. Úplně z Afghánistánu čeští vojáci odejdou v roce 2014, kdy se mají stáhnout všechna spojenecká vojska. Zůstanou pouze vojenští instruktoři. Na starosti mají trénink vojáků z afghánského praporu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám