Hlavní obsah

Bouře potopila loď, zahynuly stovky cestujících

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JAKARTA

U indonéského ostrova Jáva se v noci na sobotu potopila loď, na jejíž palubě mohlo být až 850 lidí. Neštěstí způsobila silná bouře. Přes palubu se hrnuly až pět metrů vysoké vlny. Záchranářům se během prvních dvanácti hodin podařilo zachránit pouze devět lidí. V rozbouřeném moři zemřely stovky cestujících, bližší informace o počtu usmrcených se liší.

Článek

Místní úřady uvedly, že se doposud podařilo zachránit 69 osob, které byly hospitalizovány v nemocnici v Rembangu na Jávě. Vzhledem k bouři je pravděpodobné, že většina cestujících se utopila, dosavadní informace hovoří až o 500 obětech. Na místo neštěstí vyslala země tři armádní lodě.

Podle indonéského ministra dopravy bylo na palubě 542 lidí. To je však pouze maximální počet lidí, které může loď oficiálně nést. Lodě běžně bývají přeplněné. O čísle 850 mluví přístav v Semarangu, kam měla loď namířeno. Plula z města Kumai na Borneu.

Záchranáři pátrají po trosečnících za pomoci helikoptéry, letounu a šesti lodí. "Obávám se, že zemřelo hodně lidí," uvedl velitel námořnictva pro oblast centrální Jávy Yan Simamora. Záchranné operace totiž komplikuje silný déšť a moře zůstává rozbouřené. 

Plavidlo se začalo potápět kolem půlnoci místního času u ostrova Mandalika, asi 40 kilometrů od severního pobřeží ostrova Jáva. Důvod nehody zatím není znám, námořní úřady podle agentury AFP předpokládají, že se trajekt nejspíše převrhl, ale vyšetřování pokračuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám