Hlavní obsah

Boje v Misurátě mají tisíc obětí, jsou mezi nimi i děti

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Misuráta/Benghází

Tvrdé devítitýdenní boje mezi libyjskými vzbouřenci a silami plukovníka Kaddáfího si vyžádaly v Misurátě na tisíc obětí. Uvedl to v pátek list Guardian s tím, že mezi oběťmi jsou i děti a zraněných jsou asi tři tisíce.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Zakrvácené boty rebelů před misurátskou nemocnicí

Článek

Za místní mešitou jsou jeden na druhý natlačené hroby. Leží v nich první oběť protestů v třetím největším libyjském městě Chálid Abušáma, který byl zabit 20. února, i děti, jako byl Ibrahím Umrán pohřbený 7. dubna nebo holčička Amina Abdulláhová či batole Sanad Adurát, které kulka zasáhla 6. března. Nad jeho jménem je v betonu vyryto: mučedník.

„Důvodem toho všeho je Kaddáfí,“ říká starý muž, Abdullah Almohandis, který přišel na hřbitov. Muž mu hrozí do dáli.

Hřbitov se rychle plní a přeplněné jsou i nemocnice. Kaddáfího síly zabily na tisíc lidí, devadesát procent z nich byli civilisté. Důvodem je necílená palba, která zasahuje obytné čtvrtě.

Boje jsou tak tvrdé, že některé části města jsou srovnány se zemí. Ty domy a mešity, které ještě stojí, jsou zjizvené od kulek. Kusy zdí výbuchy vyrazily, další jsou černé od požárů Na ulicích stojí vyhořelá auta a vypálené tanky.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Rebelové v Misurátě u zničeného tanku

Zraněny byly na tři tisíce lidí, většinou střepinami. Další zasáhly kulky Kaddáfího ostřelovačů, kteří se pohybují na střechách. Ani ti se nezdráhají pálit po dětech, jak ukazuje případ desetiletého Mohameda Hassana, který byl zasažen do hlavy a leží v místní nemocnici. Volá otce a strýce, zatímco matka ho hladí po čele.

OSN odsoudila Kaddáfího síly za použití kazetové munice v obydlených částech města i za toky na nemocnice nebo poblíž nich.   [celá zpráva]

V Misurátě také zemřeli novináři včetně fotografa Tima Hetheringtona, který dostal cenu World Press Photo, byl nominován na Oscara. [celá zpráva]

Vzpoura v Misurátě

Vzpoura ve třetím největším libyjském městě propukla 17. února, kdy vyšlo do ulic několik desítek lidí. Policie je pozatýkala. Následovala mnohem větší demonstrace. Při jejím rozhánění policisté použili střelné zbraně. Bylo zabito možná až 70 lidí.

Foto: Profimedia.cz

Ostřelovaná Tripoliská ulice v Misurátě

„Vykopali jsme odtud Kaddáfího lidi, utekli do Tripolisu,“ říká třiadvacetiletý grafik Mohamed Karuad, který byl v první skupině zatčených. Radost ale netrvala dlouho. Za dva týdny se Kaddáfího síly vrátily – na tancích a obrněných transportérech.

Protože povstalci neměli adekvátní výzbroj, použili Molotovovy koktejly a zablokovali ulice barikádami z písku a kusů železa. Taky na ulice kladli prostěradla nasáklá naftou, po nichž pásy tanků klouzaly.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Rebelové po bojích na ulici v Misurátě

Přestože Kaddáfí má tanky, nepodařilo se mu nikdy proniknout do centra města. Vzbouřenci je uhájili. Většina rebelů je přitom mladých, mají kolem dvaceti let. Postupně získávali výzbroj, kterou brali zabitým Kaddáfího vojákům.

„Bojujeme ve dne v noci,“ uvedl Mohamed Šinišáh, který před povstáním pracoval na stavbě na Maltě. „Bráníme naše pozice, Kaddáfího vojáci jsou odsud jen 50 metrů,“ řekl.

Vzbouřence ocenil McCain

Republikánský senátor John McCain v pátek dorazil do Benghází, kde ocenil heroický boj vzbouřenců. Zatím nejvýše postavený americký politik, který vzbouřence navštívil, je známý tím, že od počátku vyzýval k zásahu proti Kaddáfímu. Chtěl, aby to USA udělaly ještě před schválením rezoluce Rady bezpečnosti OSN 1973 o bezletových zónách.

Kritizoval i to, že USA se stáhly z akce a předaly velení do rukou NATO, které zatím Kaddáfího neporazilo. „Stáhnout naše jedinečné ofenzívní možnosti v tu dobu vyslalo špatný signál.“ Podle něj nesmějí USA v Libyi selhat, řekl s tím, že on mluví jako člověk se zkušenostmi z Vietnamu. Tam padl do zajetí.

Ve čtvrtek americký ministr obrany Robert Gates ale uvedl, že USA nasadí nad Libyí dva bezpilotní letouny Predator.[celá zpráva]

MCain také prosazuje vyzbrojení rebelů, s tím že USA a jejich partneři nesmějí dovolit Kaddáfímu, aby zkonsolidoval své síly a uspěl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám