Hlavní obsah

OSN odsoudila Libyi za použití kazetové munice a střelbu na nemocnici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová ve středu ostře odsoudila libyjský režim za používání kazetové munice během bojů v Misurátě. Naznačila, že útoky takovými zbraněmi v hustě obydlených oblastech by mohly být kvalifikovány jako "mezinárodní zločin". Hlavně ale zmínila střelbu na nemocnice

Článek

"Vysoká komisařka odsuzuje zřejmé opakované používání kazetové munice a těžkých zbraní libyjskými vládními silami při jejich snaze obnovit kontrolu nad obleženým městem Misuráta," stojí v komuniké podle AFP.

Úřad vysoké komisařky OSN opírá svou kritiku o zprávy mezinárodní nevládní organizace Human Rights Watch, která odhalila používání kazetové munice vojsky věrnými režimu Muammara Kaddáfího v Misurátě. Informaci poté potvrdili místní lékaři. Kaddáfího vláda to ale popřela. [celá zpráva]

Podle Pillayové ale "jedna kazetová bomba explodovala několik set metrů od misurátské nemocnice. Další informace naznačují, že nejméně dvě další kliniky byly zasaženy minometnými granáty a palbou ostřelovačů".

"Podle mezinárodního práva jsou úmyslné útoky na zdravotnická zařízení válečným zločinem, a cílené ohrožování civilistů může také představovat vážné porušení lidských práv a mezinárodních zásad," zdůraznila Pillayová. Stejné to je i „u podobných útoků na hustě obydlené městské oblasti, které způsobují mnoho vážných zranění civilním osobám“.

Reklama

Výběr článků

Načítám