Hlavní obsah

Boj s ebolou vázne, vidět jsou jen „uši hrocha”

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva/Freetown

Boj s ebolou nepostupuje tak rychle, jak se na konci léta předpokládalo. Počet případů i obětí může být výrazně vyšší, než jsou uváděná čísla, protože mnohé nejsou nahlášeny. Ukázalo se to poté, co bylo v odlehlé provincii Sierry Leone nalezeno přes sto mrtvých.

Foto: Reuters

V Monrovií odvážejí na testy eboly muže, který se zhroutil na ulici.

Článek

”Vidíme jen uši hrocha,” uvedl doktor Amara Jambai, ředitel sierraleonského úřadu pro prevenci a kontrolu nemocí, s tím, že skutečný rozsah epidemie v zemi se dá zatím jen tušit. Experti jsou ale přesvědčeni, že při sedmdesátiprocentní úmrtnosti v Sieře Leone bude mrtvých v této zemi mnohem víc, než kolik zatím uvádějí oficiální statistiky.

Světová zdravotnická organizace (WHO) dosud uváděla 6388 mrtvých, virem se podle ní nakazilo 17 942 lidí, z toho 7897 v nejpostiženější Sieře Leone. To je třikrát víc než v dalších dvou nejvíce postižených zemích, Libérii a Guineji dohromady.

Foto: Reuters TV, Reuters

V Monorvii nakládají muže, která utekl z karantény, v níž byl kvůli ebole.

Za jedenáct dnů v provincii Kono na východě Sierry Leone pohřbily dva týmy zdravotníků 87 těl obětí. Byli mezi nimi zdravotní sestra, řidič sanitky a správce nemocnice, které úřady najaly, aby se o nemocné starali. Dalších 25 mrtvých nalezly týmy naskládané na sebe v jednom z pokojů nemocnice.

Ve snaze zabránit dalšímu šíření v oblasti Kono tam úřady vyhlásily od 10. do 23. prosince stav karantény. Nikdo region nesmí opustit ani navštívit.

Stále o krok napřed

Už v úterý ředitelka WHO Margaret Chanová uváděla, že ebola je stále o krok napřed a přetrvává riziko zavlečení do dalších zemí. „Není to tak špatné, jako to bylo v září. V Libérii začínáme vidět nějaký pokrok, zejména v okrese Lofa a v hlavním městě.“ Podle ní je méně vážná i situace Guineji a v Sieře Leone, ale „pořád vidíme velký počet případů“.

Foto: Reuters

V Monrovii odnášejí muže který se zhroutil na ulici

”Víme, že epidemie je stále silná na západě Sierry Leone a v některých částech vnitrozemí Guineje u hranic s Mali. Nemůžeme odpočívat, musíme pokračovat,„ prohlásil zástupce WHO David Nabarro. Podle jeho slov se virus šíří zvláště v sierraleonské metropoli Freetownu a ve městě Porto Loko.

„Zvýšený přenos nákazy v západní části Sierry Leone je odrazem skutečnosti, že tamní komunity musejí vzít epidemii plně na vědomí a podniknout kroky k tomu, aby se samy vyhnuly infekci,” uvedl Nabarro.

Hlášení případů, jejich rychlá izolace a především bezpečné pohřbení jsou základními předpoklady pro zastavení šíření nemoci. Nejvyšší riziko nakažení představuje oběť v prvních několika hodinách po smrti. Chanová ale upozornila, že probléme je, když příbuzného odvážejí zdravotníci v ochranných oděvech, kteří vypadají jako mimozemšťané

Testy vakcíny se přerušily

Testy vakcíny proti ebole od společnosti NewLink, kterou nedávno koupil koncern Merck, byly preventivně zastaveny u všech 59 dobrovolníků. Čtyři dobrovolníci si stěžovali na velké bolesti kloubů. Nadále ale probíhají testy vakcíny společnosti GlaxoSmithKline.

Reklama

Výběr článků

Načítám