Hlavní obsah

Blamáž Německa: Prvním letem z Kábulu přivezlo sedm lidí

Kábul/Berlín

Blamáž, selhání, tragédie, zoufalost. Tak popisují média první evakuační let Německa. Letadlem z Kábulu přepravila německá armáda pouhých sedm lidí, ačkoliv kapacita je 114 míst! Důvod? Na letišti v Kábulu panoval chaos, vysvětluje situaci ministryně obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová (CDU).

Foto: Profimedia.cz

Evakuační letoun německé armády

Článek

Na palubě vojenského letounu A400M odletělo pět Němců, jeden Nizozemec a jeden afghánský spolupracovník. „Na palubu směli vstupovat pouze lidé, kteří byli na oficiálním seznamu německého ministerstva zahraničí, píše server rakouského deníku Krone.

„Skromná“ záchranná operace způsobila podle deníku podráždění uvnitř Bundeswehru. Piloti ani posádka nevěděli, že mohou evakuovat pouze sedm lidí. „Musel se přísně dodržovat seznam ministerstva zahraničí,“ píše Krone.

Na evakuaci přitom čeká okolo šesti desítek zaměstnanců velvyslanectví, 88 dalších lidí s německým občanstvím a také Afghánci, kteří pracovali pro německou armádu a německé úřady. Kancléřka Angela Merkelová (CDU) dokonce uvedla, že by mohlo být evakuováno až kolem deseti tisíc osob.

Zoufalý útěk z Kábulu. V letadle pro 134 vojáků se tísnilo 640 lidí

Blízký a Střední východ

Německé ministerstvo zahraničních věcí tvrdí, že na kábulském letišti panovaly chaotické podmínky. Letoun Bundeswehru přistál ve vojenské části letiště. Na přístupových bodech k letišti došlo k přestřelce a američtí vojáci, kteří zajišťují bezpečnost prostoru, místo chránili. „Z civilní části letiště se tak nikdo nemohl dostat k letadlu,“ uvedlo ministerstvo zahraničí. Veřejnoprávní televize ZDF i mnohá zahraniční média ale poukazují na to, že v americkém stroji byly stovky lidí. „Panoval zde jiný přístup k letadlu?“ ptá se televize ZDF.

Stroj Bundeswehru mohl v Kábulu zůstat jen krátce, podle pozorovatelů jen asi půl hodiny. Ministryně Krampová-Karrenbauerová uvedla, že výsadkáři s sebou přivezli nezbytné vybavení, aby evakuace mohla vůbec pokračovat. „To byl hlavní úkol včerejšího dne,“ řekla ministryně.

Prezident Ghaní z Kábulu prchal s hromadou peněz, tvrdí ruští diplomaté

Zahraniční

V Kábulu přistálo mezitím další německé letadlo A400M. „Bereme s sebou vše, co se vejde do našich letadel,“ řekla Krampová-Karrenbauerová. Týká se to jak německých občanů, tak zranitelných lidí z Afghánistánu, ale i občanů z jiných zemí. Deník Bild z kruhů blízkých tajným službám napsal, že tímto letadlem by mělo zemi opustit kolem 120 osob.

Současně chce Bundeswehr během úterý přesunout na letiště v Kábulu další vojáky, aby pomáhali zajišťovat evakuaci, vyplývá to z tajné zprávy ministerstva pro Bundestag, kterou má k dispozici tisková agentura AFP. Vojáci mají být přemístěni z Taškentu v sousedním Uzbekistánu.

Podle kancléřky by se evakuace v první vlně měla týkat zhruba 500 afghánských pracovníků, se započítáním jejich rodin jde asi o 2500 lidí. Doplnila, že 1900 z nich je již v Německu, případně mimo Afghánistán. Zemi opustili již v předchozích dnech.

Reklama

Výběr článků

Načítám