Hlavní obsah

Běžná rotace, nebo příprava k zásahu? Čína poslala do Hongkongu nové vojáky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong

Čínská armáda vyslala ve čtvrtek čerstvé vojenské síly do protestujícího Hongkongu. Vládní tisková agentura Nová Čína uvedla, že se jedná o běžnou rotaci posádky, narůstají ovšem spekulace, že by země mohla zasáhnout vůči protivládním demonstrantům, uvedla agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čínská televize odvysílala záběry z přesunu dalších vojáků do HongkonguVideo: Reuters

 
Článek

Záběry publikované v čínské státní televizi zachycují obrněná vozidla a kamiony, jak v noci překračují hranici z města Šen-Čen, které s Hongkongem sousedí.

S tím se objevují spekulace, zda se nechystá na zásah mířený proti protivládním demonstrantům.

Podle Číňanů jde o běžnou, v pořadí již 22. rotaci jejich místní vojenské posádky. Předchozí se konala v srpnu 2018, uvedla Nová Čína. „Tahle rotace je rutinní záležitost schválená centrální vojenskou komisí,“ oznámil prostřednictvím tiskové zprávy mluvčí čínské posádky v Hingkongu Han You.

Čínská armáda si v Hongkongu, který je zvláštní administrativní oblastí Číny, udržuje stálou posádku čítající 6000 až 10 tisíc vojáků.

Nová Čína také konstatuje, že nově příchozí vojáci znají zákony Hongkongu a jsou odhodláni bránit suverenitu země.

„Budeme se pevně řídit příkazy velení (vládnoucí komunistické strany),“ řekl na záběrech z kamer jeden z velitelů nové posádky.

Foto: AP

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstranti v Hongkongu se tvrdě střetli s policií

V případě, že o to hongkongské úřady požádají, mohou se čínští vojáci podílet na udržení veřejného pořádku. Hongkongská vláda ale již dříve popřela, že by si od Číny vyžádala vojenskou pomoc.

Rozsáhlé protesty, které odstartoval návrh zákona o extradici do pevninské Číny a které postupně přerostly v požadavek na větší demokratičnost politického systému, trvají již téměř čtvrt roku.

Demonstranti žádají třeba demokratické volby, vyšetření násilností policie při střetech s protestujícími, odstoupení propekingské správkyně Hongkongu Carrie Lamové či úplné stažení zákona o extradici.

Reklama

Výběr článků

Načítám