Hlavní obsah

V Hongkongu nasadili proti demonstrantům vodní děla, policisté tasili zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hongkong
Aktualizováno

V Hongkongu nasadila policie v neděli poprvé po dvanácti týdnech vodní děla. Dvě použila proti barikádám a k rozehnání davu několika desítek tisíc demonstrantů v průmyslové čtvrti Cchuen-wan, uvedla stanice BBC. Protestující stříleli na pořádkové síly kameny z praků a házeli na ně Molotovovy koktejly. Policisté také tasili zbraně a jeden vypálil varovný výstřel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zápalné láhve, vodní děla, slzný plyn: Protesty v Hongkongu se vyostřujíVideo: Reuters

 
Článek

Nejostřejší střety byly ve čtvrti Cchuen-wan, kde skupina demonstrantů vytrhala dlažbu a postavila z ní barikádu. Právě tam policisté nasadili vodní děla, která podle svých slov používají jen „při velkých veřejných nepokojích“. K rozehnání demonstrace použili i slzný plyn.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Hongkongští demonstranti použili praky

Policisté v jednu chvíli vytáhli střelné zbraně, když na ně zaútočili demonstranti vyzbrojení tyčemi, ale proti davu jen nepoužili. Jeden z policistů vypálil do vzduchu varovný výstřel, obával se o svůj život, napsal hongkongský list South China Morning Post. Pět policistů bylo při zásahu zraněno, odvezla je záchranka.

Svědci viděli, jak starší muž klečí před policisty a prosí, aby nestříleli.

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International v srpnu varovala, že vodní děla jsou nebezpečná a mohou způsobit vážná zranění.

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International v srpnu varovala, že vodní děla jsou nebezpečná a mohou způsobit vážná zranění. Aktivisté si opakovaně stěžují, že hongkongská policie používá k rozhánění demonstrací neúměrné síly. Při sobotních zásazích bylo zraněno několik lidí.

V neděli se konaly dvě demonstrace. Druhé pokojnější se účastnilo několik set lidí volajících po politickém řešení krize. Byli mezi nimi i rodinní příslušníci policistů.

Protesty propukly kvůli návrhu zákona o vydávání podezřelých do Číny. Postupně přerostly v rozsáhlé akce na ochranu demokracie proti oklešťování práv bývalé britské kolonie.

Foto: Kin Cheung, ČTK/AP

Hongkonská police pálí na demonstranty slzotvorné granáty

Reklama

Výběr článků

Načítám