Hlavní obsah

Barmský soud poslal svrženou Su Ťij na další čtyři roky do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Barmský soud uložil svržené vůdkyni Do Aun Schan Su Ťij čtyřletý trest vězení za nelegální dovoz a držení vysílaček a za porušení protipandemických opatření. S odvoláním na zdroje blízké případu o tom v pondělí informovaly světové tiskové agentury.

Foto: Yves Herman, Reuters

Barmská vůdkyně Su Ťij

Článek

První dnešní verdikt, který vynesl soud v barmské metropoli Neipyijtu, se týkal nelegálního dovozu šesti vysílaček, jež bezpečnostní složky podle prokuratury nalezly v domě Su Ťij při jejím zatčení. Za porušení dovozního zákona dostala politička dva roky vězení.

Další dva roky jí pak soud udělil za porušení zákona o zvládání katastrof v souvislosti s koronavirovou krizí. Opatření proti šíření koronaviru podle soudu porušila při předvolební kampani v roce 2020.

Celkem si nyní Su Ťij musí odpykat šest let vězení, loni v prosinci už byla odsouzena ke čtyřem letům za mřížemi mimo jiné za podněcování násilí. Šéf vojenské vlády Min Aun Hlain následně političku částečně omilostnil a výši trestu jí snížil na dva roky.

Soud poslal bývalou barmskou vůdkyni Su Ťij na čtyři roky do vězení

Zahraniční

Nositelka Nobelovy ceny za mír čelí řadě obvinění a hrozí jí desítky dalších roků odnětí svobody za další údajná porušení zákona. Mezinárodní organizace pro lidská práva Amnesty International vyzvala k propuštění političky spolu s tisícovkami dalších lidí, kteří jsou od převratu "nespravedlivě zadržováni".

Šéf barmské vojenské junty snížil trest pro Su Ťij na dva roky

Svět

Vojenská junta se v Barmě chopila moci loni 1. února, kdy měl začít pracovat nově zvolený parlament, v němž měla armáda slabší postavení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám