Hlavní obsah

Barmský soud poslal svrženou Su Ťij na další čtyři roky do vězení

Aktualizováno

Barmský soud uložil svržené vůdkyni Do Aun Schan Su Ťij čtyřletý trest vězení za nelegální dovoz a držení vysílaček a za porušení protipandemických opatření. S odvoláním na zdroje blízké případu o tom v pondělí informovaly světové tiskové agentury.

Foto: Yves Herman, Reuters

Barmská vůdkyně Su Ťij

Článek

První dnešní verdikt, který vynesl soud v barmské metropoli Neipyijtu, se týkal nelegálního dovozu šesti vysílaček, jež bezpečnostní složky podle prokuratury nalezly v domě Su Ťij při jejím zatčení. Za porušení dovozního zákona dostala politička dva roky vězení.

Další dva roky jí pak soud udělil za porušení zákona o zvládání katastrof v souvislosti s koronavirovou krizí. Opatření proti šíření koronaviru podle soudu porušila při předvolební kampani v roce 2020.

Celkem si nyní Su Ťij musí odpykat šest let vězení, loni v prosinci už byla odsouzena ke čtyřem letům za mřížemi mimo jiné za podněcování násilí. Šéf vojenské vlády Min Aun Hlain následně političku částečně omilostnil a výši trestu jí snížil na dva roky.

Soud poslal bývalou barmskou vůdkyni Su Ťij na čtyři roky do vězení

Zahraniční

Nositelka Nobelovy ceny za mír čelí řadě obvinění a hrozí jí desítky dalších roků odnětí svobody za další údajná porušení zákona. Mezinárodní organizace pro lidská práva Amnesty International vyzvala k propuštění političky spolu s tisícovkami dalších lidí, kteří jsou od převratu "nespravedlivě zadržováni".

Šéf barmské vojenské junty snížil trest pro Su Ťij na dva roky

Svět

Vojenská junta se v Barmě chopila moci loni 1. února, kdy měl začít pracovat nově zvolený parlament, v němž měla armáda slabší postavení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám